Dopravci předali ministerstvu návrh slev na mýtném

Praha - Přestože stát zřejmě na mýtu letos vybere rekordních 6,5 miliardy korun, mýtný systém vydělá na stavbu dálnic o miliardu méně než loni. Z vybraných prostředků musí totiž zaplatit 2,5 miliardy firmě Kapsch za výstavbu systému a další miliony pak můžou ukrojit chystané slevy na mýtném pro dopravce. Právě dnes předal Česmad návrh těchto slev ministerstvu dopravy.

Pásmové slevy z mýtného mají zachránit dopravce, které drtí vysoká cena nafty. „Cena nafty v České republice je čtvrtá nejdražší v celé Evropě, to je přece věc k zamyšlení,“ poukázal dnes poslanec Vlastimil Tlustý.

Dopravci proto navrhují čtyři kategorie slev, které by se odstupňovaly podle počtu zaplacených kilometrů za měsíc. Podle generálního tajemníka ČESMAD Bohemia Martina Špryňara na nejvyšší, třináctiprocentní slevu dosáhnou vozidla, která na mýtném zaplatí 60 tisíc a více korun ročně.

Na slevy dosáhnou především čeští dopravci. Ti totiž tuzemské dálnice využívají nejčastěji, zaplatí až 60 procent z celkové sumy, kterou stát na mýtném ročně vybere.

Přesto budou muset být slevy schválené Evropskou unií. „Rozhodně slevy na mýtném nejsou v rozporu s evropskou směrnicí, podívejme se do Francie, tam jsou slevy na mýtném až 13 procent,“ říká mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Jasné je, že v případě schválení slev zbude z mýtného na stavbu nových dálnic méně prostředků, zřejmě jen 3,5 miliardy korun. Hanzelka však tvrdí, že nižší výběr mýtného mít vliv na výstavbu silnic v Česku nebude. Jedná se totiž pouze o zlomek rezerv ministerstva.

Ministerstvo dopravy návrh dopravců prostuduje, o jeho konečné podobě se rozhodne až třetí týden v srpnu, kdy se dopravci mají znovu setkat s premiérem Mirkem Topolánkem.

Dopad slev pro dopravce
Zdroj: ČT24