Rozhovory v Ženevě začínají váznout, WTO bude jednat až do středy

Ženeva - Jednání o liberalizaci obchodu, která se od začátku týdne konají v Ženevě a původně měla být dnes uzavřena, se podle informací jednoho z diplomatických zdrojů zřejmě protáhnou až do středy. Rozhodnutí prodloužit jednání dnes delegátům oznámil generální tajemník Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy. Na schůzce jsou zástupci více než 30 zemí, kteří se snaží vyjednat podmínky pro konečnou dohodu, rozpory panují i mezi členy Evropské unie.

Páteční jednání, která se protáhla až do noci, podle ministrů sice přinesla značný pokrok, stále je ale riziko, že některé země na návrh dohody nepřistoupí. Vyjednávačům jej v pátek předložil Lamy a z počátku proti němu nikdo zásadně neprotestoval, přestože určité výhrady zazněly od více zemí. Prakticky všichni se ale shodli na tom, že budou o kompromisních návrzích diskutovat. Dnes však vystoupili zástupci Itálie a Irska s tím, že nejsou spokojeni.

„Mezi členy EU panuje značné znepokojení a rozladěnost ohledně celé řady konkrétních aspektů,“ uvedla místopředsedkyně irské vlády Mary Coughlanová. „Je zde několik sporných otázek a jednou z nich je samozřejmě zemědělství. Spravedlivá podle nás není ani dohoda o obchodu s průmyslovým zbožím, a to jsme se ještě nedostali ke službám,“ dodala.

Za EU se o dohodu snaží komisař pro obchod Peter Mandelson, který tak bude muset v této situaci ostatní přesvědčit, že je návrh pro unii přínosný.