Paroubek: Odkládáním eura vláda brzdí ekonomiku

Praha - Posilující kurz české koruny působí české ekonomice stále větší problémy. Problémy hlásí především exportně orientované firmy, po zličínské pobočce podniku Siemens oznámila v pátek ukončení výroby pelhřimovská textilka Alfatex. Nízké příjmy z vývozu podniku údajně nepokryly ani náklady. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek v dnešních Hospodářských novinách nazývá oddalování přijetí eura strategickou chybou Topolánkovy vlády.

S potížemi se potýká stále více podniků. Alfatex měl údajně dostatek zakázek, sílící koruna však způsobila, že mu exportní tržby nepokryly ani výrobní náklady.

Podle Paroubka je euro řešením

Čím závažnější ekonomické změny silná koruna působí, tím více se vztah koruny a eura politizuje. Předseda ČSSD Jiří Paroubek viní vládu z nepromyšlených zásahů do tempa hospodářského růstu. Přestože je měnová politika v gesci centrální banky, problémem je podle Paroubka její politický základ. „Nemáme stanoven závazný kalendář vstupu do eurozóny, nabízíme malou, obtížně chráněnou měnu jako hračku na hraní,“ upozorňuje.

Premiér Mirek Topolánek však s Paroubkem nesouhlasí. Označil současnou starostlivost ČSSD o přijetí eura za úsměvnou. „Termín přijetí eura dvakrát slíbil a stanovil Bohuslav Sobotka a vždy to bylo plácnutí do vody. Moje vláda je první vládou za deset let, která k přijetí eura provádí reformní kroky k maastrichtské, ale i reálné konvergenci,“ reagoval předseda ODS.

Někteří ekonomové namítají, že i kdyby se euro přijalo už v roce 2010, podle optimistických představ ČSSD, současné vlně posilování by se ani tak koruna nevyhnula. S tím ale nesouhlasí Paroubek. „Kdyby se převzetí eura blížilo, spekulanti by byli opatrnější, protože kdo se spálí, má už málo času na nápravu,“ tvrdí.

Vládu kritizuje i Tlustý

Kritika ale na ODS dopadá i z vlastních řad. Vlastimil Tlustý minulý týden obvinil vládu z neúčinného zasahování proti zpomalování hospodářství a posilování koruny. Pohrozil, že je připraven ve sněmovně podpořit ekonomické novely opozice, například snížení spotřební daně u pohonných hmot.

Čeká se na ČNB

Proti silné koruně minulé úterý začala bojovat i Česká národní banka. Její guvernér Zdeněk Tůma minulý týden naznačil, že by banka v srpnu mohla snížit úrokové sazby. Koruna okamžitě prudce oslabila, po dvou dnech se její kurz však opět stabilizoval.

S napětím se teď očekává zasedání bankovní rady ČNB naplánované na 7. srpna, které má ukázat, nakolik vážná slova guvernéra byla. Někteří analytici tvrdí, že šlo o pouhou slovní intervenci, kterou chtěl Tůma propíchnout krátkodobou spekulační bublinu.