Vodní elektrárny vyrobily kvůli suchu málo energie

Praha - Letošní extrémní sucha ochromila vodní elektrárny. Nedostatek vody je hlavně ve Vltavské kaskádě. Velké vodní elektrárny normálně vyrábějí až polovinu ekologického proudu v Česku. Letos to ale určitě bude méně.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů přitom byla v posledních dvou letech nadprůměrná. Pokud se počasí razantně nezmění, bude letošní produkce vodních elektráren asi o jedno procento nižší než loni.

Zásadně se ve výrobě propadly hlavně velké elektrárny. Podle Ladislava Pazdery, ředitele odboru elektroenergetiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, není výpadek závislý na velikosti elektrárny: „V minulém roce to bylo právě naopak. Výroba ve velkých vodních elektrárnách byla vyšší. Je to hydrologickými podmínkami na jednotlivých tocích.“

Velká sucha můžou také zásadně ohrozit závazky Česka. Stát totiž slíbil, že do tří let bude vyrábět deset procent energie z obnovitelných zdrojů. To ale nepovažuje Pazdera za reálné: „Naše maximum pro rok 2010 je někde kolem šesti procent.“ Sankce nám podle něj ale nehrozí: „Ten cíl je indikativní. Nejsme schopni poroučet přírodě.“

Klimatologové slibují, že extrémy v počasí se budou opakovat. Nedostatek vody by mohly aspoň částečně nahradit jiné zdroje ekologické energie, např. biomasa, sluneční záření a vítr.