Rozpočet Spojených států počítá s rekordním téměř půlbilionovým deficitem

Washington - Výdaje amerického rozpočtu překročí příjmy o 482 miliard dolarů. Příští americký prezident tak dostane od kongresu rekordní mezeru ve financování státní kasy. Můžou za to nižší příjmy z daní kvůli pokulhávající ekonomice, štědré fiskální stimuly nebo i rozpínající se náklady válek v Afghánistánu a Iráku.

Fiskální rok, který začne v říjnu, bude pracovat s dluhem téměř o pětinu vyšším, než ještě v únoru současným prezidentem Spojených států Georgem Bushem odhadovaný schodek. Před dnešní publikací rozpočtové stability v uplynulém půlroce to oznámila mluvčí Bílého domu Dana Perino.

Oba favorité nadcházejících prezidentských voleb s výhledem počítají a mají v rukávu plán na následnou konsolidaci. Republikán John McCain bude mít ale těžší úkol. Daňové škrty svého „stájového kolegu“ Bushe, které mají za cíl ulevit během deseti let peněženkám Američanů 4,2 biliony dolarů, mají republikánskou podporu. Demokrat Barack Obama se naopak sáhnout na daně bát nebude. Konsenzus na americké politické půdě hovoří o vyrovnaném rozpočtu v roce 2012.

„Panování“ George Bushe udělalo z americké ekonomiky jednu z nejzadluženějších zemí světa. Recese po útocích z 11. září 2001 a invaze do Afghánistánu a následně do Iráku na tom mají nemalý podíl. Pokračující války stojí dle odhadů až 12 miliard měsíčně. Největší díl výdajů rozpočtu, zdravotnictví a sociální péče, ukousnou přes 40 procent prostředků.