Česká pošta zeštíhlí o 2500 zaměstnanců

Praha - Pokračující liberalizace trhu s poštovními službami nutí současného monopolistu zamýšlet se nad efektivitou svého podniku. Od října propustí téměř desetinu svého personálu, především z administrativních pozic. Na mzdových nákladech si firma slibuje až roční miliardovou úsporu. Přitom ji žádná krize netíží, loni Česká pošta hospodařila se ziskem 800 milionů korun.

„V souladu s probíhající transformací Pošty, která aktivně započala již v prvních měsících roku 2007, a také v souvislosti s přijatou Strategií rozvoje podniku do roku 2012 se vedení České pošty rozhodlo pro optimalizaci počtu zaměstnanců. Do konce tohoto roku se tak Pošta, druhý největší zaměstnavatel v zemi, rozloučí s přibližně 2 500 zaměstnanci,“ uvádí Česká pošta ve svém tiskovém prohlášení.

„Je to logický krok, který nutně musel následovat po zrušení samostatných odštěpných závodů, nastavení liniového řízení a pozvolné racionalizaci doručovací služby a ostatních pracovních procesů. V zájmu zachování konkurenceschopnosti podniku především s ohledem na připravovanou liberalizaci poštovního trhu je to krok naprosto nezbytný,“ přidává generální ředitel Pošty Karel Kratina.

Česká pošta má na trhu výhradní postavení na zásilky do 50 gramů. U ostatních služeb má konkurenci - hlavně u doručování balíků. K největší patří například TNT Expres, UPS nebo DHL. „Česká pošta přestává zmíněným firmám stačit především v zásilkách určeným do zahraničí,“ myslí si jednatelka společnosti TNT Expres Ivana Prosecká. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila je opatření Pošty nutným krokem: „Konkurence Poště roste a ta menším firmám přestává stačit především v pružnosti.“

Vydáno pod