Důvěra ve slovenskou ekonomiku je nejslabší od roku 2000

Bratislava - Důvěra v ekonomiku byla mezi slovenskými podniky i spotřebiteli v červenci nejslabší od května 2000. Klesá už delší dobu a index, který ji měří, se snížil na 96,5 bodu, zatímco v červnu byl na 96,9 bodu. Tamní statistický úřad dnes oznámil, že se v červenci zhoršil vývoj u všech složek ukazatele.

Ve srovnání s loňským červencem byla důvěra slabší o 13,1 bodu. V porovnání s dlouhodobým průměrem byl ukazatel nižší o 4,5 bodu. Důvěra v průmyslu v červenci meziměsíčně klesla o 1,6 bodu na 0,7 bodu. Vliv na ni mělo především snížení očekávané produkce na další tři měsíce a také pokles poptávky po průmyslovém zboží.

Kvůli snížení poptávky po stavební výrobě a zpomalení růstu očekávané zaměstnanosti klesl ukazatel důvěry ve stavebnictví o 2,5 bodu na minus 4,5 bodu. Znatelný pokles vykázaly také důvěra ve službách a důvěra v maloobchodě.

Ukazatel nálady spotřebitelů v červenci klesl na minus 8,8 bodu, zatímco v červnu byl na minus 6,4 bodu. Mezi konzumenty se totiž v červenci zvýšily obavy ze zhoršení ekonomické situace v zemi, růstu nezaměstnanosti a rovněž pochybnosti, zda budou schopni ušetřit část příjmů. Očekávání spotřebitelů byla v červenci pesimističtější i ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Pokles spotřebitelského indexu v červenci zaznamenal také náš západní soused, Německo. Hodnocení současné situace tam kleslo z červnových 108,3 na 105,7. Index očekávání v červenci klesl z 94,6 na rovných 90.

Vydáno pod