Starbucks v Austrálii zavírá dvě třetiny kaváren

Sydney - Americký řetězec kaváren Starbucks uzavře už do konce tohoto týdne 61 z celkového počtu 84 kaváren v Austrálii. Otevřeno tak zůstane pouze 23 kaváren, a to jen ve třech velkých městech. Na počátku tohoto měsíce firma oznámila, že do konce letošního roku uzavře 600 svých kaváren ve Spojených státech.

Generální ředitel firmy Howard Schultz tvrdí, že uzavření kaváren v Austrálii neznamená, že firma se chce z trhu stáhnout. Údajně chce jen změnit zaměření svých operací v zemi. Soustředí se tak jen na tři velká města - Sydney, Melbourne a Brisbane.

Kavárenská společnost se potýká s poklesem spotřebitelských výdajů v USA, nárůstem cen potravin a dalších nákladů a silnou konkurencí. Proto se rozhodla přijít s programem utahování opasku, který má vylepšit její podnikání, uzavřít neziskové kavárny v USA a zaměřit se na expanzi na zahraničních trzích.

Ke konci března Starbucks na celém světě nabízel kávu na 16 226 místech. Společnost provozuje 7257 kaváren ve Spojených státech a 1867 v zahraničí. Zbývajících 7102 provozoven vlastní obchodní partneři, jimž Starbucks uděluje licenci. V Austrálii otevřel svou první kavárnu v roce 2000, tedy v době své nejvyšší zahraniční expanze.

V České republice otevřela společnost AmRest první dvě kavárny Starbucks letos v zimě. Celkem jich nyní v tuzemsku provozuje pět, všechny v Praze.