Na letiště 15 minut před odletem? Se soukromým letadlem žádný problém

Praha - Už třetí rok v řadě překonali prodejci soukromých proudových letadel rekord v počtu prodaných kusů. Podle odhadů by se letos takzvaných business jets mělo celosvětově prodat 1200. Největší zájem je o letouny v Číně, Rusku a bohatých ropných zemích. Soukromých letadel ale přibývá i v České republice, roste také zájem o jejich pronájem. Tento sektor se tak vymyká krizi, se kterou se v současnosti letecká doprava potýká.

„Cíle soukromých letů se cyklicky mění, nejčastěji se létá do Londýna, New Yorku, Moskvy a celé Asie,“ říká ředitelka Grossmann Jet Services Dagmar Grossmannová.

Jelikož si firmy zakládají na diskrétnosti, publikují údaje pouze o nalétaných hodinách. Z těchto informací je ovšem patrné, že zájem o služby soukromých letadel roste. Některým firmám se totiž v loňském roce počet nalétaných hodin i zdvojnásobil.

Pronájem soukromého letadla vyjde v průměru od 50 do 200 tisíc korun za hodinu. Ta nejlevnější jsou malá a turbovrtulová, na přepravu po Evropě však bohatě stačí. Služby využívají především bohatí zákazníci, kteří dokáží ocenit přednosti těchto letadel. „Naši klienti jsou většinou podnikatelé,“ říká Grossmannová.

Mezi největší výhody business jets patří, že zákazník může změnit jména pasažérů doslova vteřinu před odletem. Smí také přijít i 15 minut před vzlétnutím letadla, a to bez rizika, že by let zmeškal.

Krom pronájmu také rychle stoupá zájem o koupi soukromých letadel. V loňském roce se jich v Česku prodalo 15. Redaktor MF Dnes Jan Sůra odhaduje počet prodaných strojů v celém letošním roce na 19-20.