Následky červnové vichřice zpracují Lesům ČR vítězové tendrů

Hradec Králové - Na většině území spravovaného Lesy České republiky (LČR), které zasáhla na konci června ničivá vichřice, zpracují její následky lesnické firmy v rámci střednědobých tendrů na lesnické práce. Pouze na čtveřici územních jednotek odstoupili partneři od uzavřených smluv a lesy vypíší takzvaný zkrácený tendr. Lesy ČR v minulosti kvůli podezřelým tendrům na odstranění následků živelné kalamity čelily řadě obvinění.

„Likvidace následků po červnové vichřici proběhne na většině smluvních územních jednotek v rámci uzavřených střednědobých tendrů. Pouze na čtyřech smluvních územních jednotkách budeme muset v souvislosti s touto vichřicí přistoupit k jednacím řízením bez uveřejnění,“ uvedl generální ředitel LČR Jiří Novák. Konkrétně půjde o Ledeč, Ronov, Kácovsko a Jedlí. Výběr firem se uskuteční podle klíče dojednaného s profesními svazy.

Červnová vichřice ve státních lesích poničila podle posledních odhadů přes 800 tisíc metrů krychlových dřeva, tedy asi dvě pětiny toho, co vichřice Emma. LČR patří asi polovina lesů v zemi a ročně se v nich vytěží 7-8 milionů metrů krychlových dřeva.

Jednací řízení bez uveřejnění Lesy ČR vypsaly či vypíší také na dalších pěti zemních jednotkách. kvůli neplnění závazků odstoupily od uzavřených smluv například na územních jednotkách Teplá, Fulnek a Milevsko.

Kvůli stamilionovým zakázkám na kalamitní těžbu dřeva vypisovaným v podezřelých výběrových řízeních dokonce dříve čelil ministr Gandalovič obviněním z korupce. Lesy ČR se v nedávné době ještě několikrát staly aktéry skandálů. Vyšlo najevo, že ukládají své prostředky do soukromých fondů J&T, policie také dříve prověřovala zakázky na IT služby v podniku.

Vydáno pod