Prezident OPECu: Cena ropy by se mohla brzy vrátit k 70 dolarům

Jakarta - Cena ropy nasadily ke klesajícímu trendu a spolu s tím se začínají objevovat nové prognózy, které místo katastrofálně vysokých cen hovoří spíše o návratu k normálu. Dnes s podobným tvrzením přišel prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Šakíb Chalíl, který předpovídá brzký návrat cen ropy k 70 dolarům za barel. Ještě nedávno přitom analytici předpovídali růst až na 150 dolarů.

Ceny ropy jsou podle Chalíla stále abnormálně vysoké. OPEC by ani přes prudký propad cen suroviny, které se dnes přiblížily 120 dolarům za barel, neměl uvažovat o snižování těžby, protože nabídka a poptávka jsou nyní konečně v rovnováze. Zároveň přišel s tvrzením, že by posilující dolar a snižování napětí ve světě mohly ropu vrátit k přívětivějším cenám v rozmezí 70 až 80 dolarů za barel.

Přílišný optimismus krotí analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko. „Dlouhodobě ty faktory, které tlačí mnoho let cenu nahoru, nezmizely,“ upozorňuje.

Ropa v posledních dnech umazává ze svých rekordních hodnot. Zatímco ještě 11. července stál barel americké lehké ropy 147,27 dolarů, dnes se jeho cena propadla až na 121,10 USD, což představuje nejnižší hodnotu od 15. května. OECD ale vývoj cen ropy nijak neznepokojuje, i když ukusuje ze zisků těžařů. „Cenový vývoj nás neznepokojuje, protože o ceně nerozhodujeme. Uspokojujeme pouze poptávku,“ tvrdí Chalíl.

OPEC očekává, že by růst poptávky po ropě měl postupně klesat. Ve své poslední prognóze uvedl, že v příštím roce očekává první výrazný pokles poptávky po své ropě od roku 2002. Způsobí ho snížení světové spotřeby, ale i růst produkce v zemích, které stojí mimo ropný kartel.