Krach jednání: Liberalizace světového obchodu zelenou nedostala

Ženeva - Ministerské rozhovory, které měly zachránit sedmiletá jednání takzvaného katarského kola Světové obchodní organizace (WTO), skončily neúspěchem. Nepodařilo se dojednat kompromis mezi skupinou zemí vedených Indií a Čínou na jedné a Spojenými státy na straně druhé. Jádrem sporu se stala otázka ochrany farmářů v rozvojových zemích před dovozy. Zástupci jednajících zemí ale vyjádřili vůli v hovorech pokračovat, nejbližším termínem se jeví podzim letošního roku.

Uvolnění restrikcí v mezinárodním obchodě vnímali odborníci jako klíčové právě v dnešní době, kdy světové ekonomiky trpí klesajícím hospodářským růstem, vysokým růstem cen nebo potravinovou krizí.

Ekonomové mají v přínosech volného trhu, bezcelním režimu obchodu, negativním dopadu subvencí a kvalitativních překážkách jasno. Politici ale ukázali, že národní zájmy jsou přednější. Nejvíc se bojí stáhnout ochranou ruku ze svých zemědělců.

Před začátkem ženevských jednání minulý týden se zdálo, že „zlobivým dítětem“ bude kvůli ochraně svých zemědělců Francie. Odpovědnost za nenalezení kompromisu ale dnes padla na aktéry sporu Indie, Čína versus Spojené státy. Peking a Dillí v této otázce odmítly všechny kompromisy, takže nic schváleno nebylo, sdělili diplomaté. Rozhovory by se podle nich měly obnovit na podzim.

„Byli jsme blízko dohodě,“ litovala zástupkyně Spojených států Susan Schwab. USA ale nehážou dle slov své vyjednavačky „flintu do žita“. „Stále jsme připraveni dotáhnout katarské kolo k dohodě,“ uvedla Schwab.

S výsledkem jednání nejsou spokojení ani čeští zástupci. „Pro nás je to špatná zpráva. My jsme velice otevřená exportní ekonomika a samozřejmě si přejeme, aby se snižovaly bariéry pro naše obchodníky, pro naše vývozce v zahraničí. Jednání slibovala, že by se snížila cla na průmyslové výrobky v rozvojových zemích, což by pro naše výrobce byla dobrá zpráva,“ informoval z Ženevy náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Tak se ale nestalo.

Analytici se shodují, že katarské kolo jednání WTO by mohlo nabrat úplně jiný směr asi až v příštím roce. To totiž do čela Spojených států, Evropské komise a Indie usednou s velkou pravděpodobností jiní státníci.

O co jde?

Ministři 35 zemí se v Ženevě snažili zajistit konečný průlom v jednání o další liberalizaci světového obchodu, to trvá již od konce roku 2001, kdy bylo zahájeno v katarské metropoli Dauhá. Kvůli sporům o zemědělský obchod se kolo opakovaně ocitá v krizích a neustále se prodlužuje, ačkoli mělo původně skončit již v roce 2004.

Rozvojové mocnosti Čína a Indie požadovaly zvýšenou ochranu před náhlým nárůstem dovozu potravin. To USA a významní potravinářští vývozci například z Jižní Ameriky odmítali, protože namísto liberalizace obchodu, by se tím stavěly další bariéry. Přitom původně jednající strany hovořily až o 60procentním snížení celních bariér.