České domácnosti si už půjčily 875 miliard korun, dluhová past jim zatím nehrozí

Praha - České domácnosti dlužily na konci minulého roku bankám, splátkovým a leasingovým společnostem 875,3 miliard korun. Jejich zadluženost vzrostla za posledních deset let čtrnáctkrát. Stoupá i letos, zároveň se ale objevily informace, že klesá zájem o hypotéky a snižují se úspory domácností. Celkové půjčky domácností ale stále tvoří jen zhruba dvě třetiny objemu jejich úspor u bank. Celkově je česká zadluženost pod evropským průměrem, a má proto další prostor pro růst.

„I když zadluženost českých domácností vykazuje poměrně vysokou dynamiku, stále se pohybuje na bezpečné úrovni,“ ujišťuje analytička Komerční banky Kamila Fialová.

Souhlasí s ní i náměstek pro stabilitu České národní banky Jan Frajt, a to přesto, že pět procent domácností má problém se splácením. Co se úspor týče, Češi jsou podle něj spořiví spíše průměrně. V loňském roce úspory domácností poklesly, Frajt však doufá, že šlo o ojedinělou výchylku.

Za nárůstem zadlužení českých domácností lze spatřovat změnu kdysi tradičně rezervovaného postoje k dluhům, vyšší životní úroveň, příklon ke spotřebě a hlad po vlastnickém bydlení. O tom svědčí zejména fakt, že objem úvěrů na bydlení v letech 1997 až 2007 vzrostl 43krát, zatímco výkon české ekonomiky narostl jen dvojnásobně.

Pozitivním faktorem na české zadluženosti podle Fialové ovšem je, že dvě třetiny dluhů tvoří právě dlouhodobé úvěry na bydlení. U nich mají banky možnost lépe prověřit klientovu schopnost splácet, domácnosti mají naopak větší motivaci splácet, jelikož jde o uspokojení základních potřeb. Dluhová past proto české ekonomice ani podle Fialové nehrozí.

České úvěry na bydlení jsou zdravé

Větším problémem by pro českou ekonomiku neměl být ani nedávno ohlášený pokles hypoték. Ten byl totiž podle Fialové do určité míry kompenzován nárůstem úvěrů ze stavebního spoření. Celkově pak úvěry na bydlení stále rostou stabilním tempem zhruba 35 procent.

České republice podle Frajta podobně krizová situace, jako nastala v USA, nehrozí. „Podmínky získání hypotéky jsou u nás mnohem přísnější než ve Spojených státech,“ uklidňuje Frajt.

Vydáno pod