Diamo chce prohloubit uranový důl v Dolní Rožínce

Dolní Rožínka (Žďársko) - Státní podnik Diamo, který v Dolní Rožínce provozuje jediný funkční uranový důl v Evropě, chce těžbu rozšířit pod současné nejhlubší 24. patro. Nedávno začal s průzkumem dalších sto padesáti metrů, výsledky budou známy v prvním čtvrtletí příštího roku. Dnes o tom informoval server Týden.cz.

Poté, co státní podnik odmítl nabídku australské společnosti Uran Limited na průzkum ložisek pod čtyřiadvacátým patrem dolnorožínského dolu, se pustilo Diamo, respektive jeho odštěpný závod Geam, do průzkumu ve vlastní režii. „Zatím jsme udělali tři vrty, celkem jich bude sedm tisíc,“ řekl ředitel podniku Jiří Jež.

Průzkum bude stát 30 milionů korun. Přípravné práce a razicí a vrtné komůrky si Diamo udělalo samo, vrtání pro něj provádí firma Uranpres, která disponuje potřebnou technikou. Průzkum má být hotov v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pokud vrty odhalí zásoby v dalších 150 metrech hloubky, budou se ještě muset prohloubit těžební jámy, což představuje investice asi za miliardu korun. Podle Ježe nebude problém peníze zajistit, pokud budou zásoby dostatečné. Jednou z variant je půjčka od banky, jinou například spolupráce se soukromým investorem. Vedle Australanů se o podíl na těžbě výměnou za investice do průzkumu údajně zajímali také tuzemští podnikatelé z uhelného průmyslu.

Současné zásoby skončí v roce 2012

Firma dostala od vlády souhlas s těžbou na neomezenou dobu, přičemž k vytěžení dosud známých zásob ve výši asi 700 tun ve 24. patře dolu by mělo dojít do roku 2012. „Stále ale narážíme na další zásoby,“ upozorňuje Jež.

Diamo inkasuje dotace i rekordní ceny za uran

Cena uranu se na světových trzích pohybuje v přepočtu kolem 2100 korun za kilogram. Rekordu dosáhla loni, kdy to byl asi dvojnásobek. Většina těžařů ale surovinu obchoduje na základě dlouhodobých kontraktů, takže například Diamo dostává nyní za uran podstatně víc, přesná čísla ovšem tají. Hlavním zákazníkem je ČEZ, malé množství uranového koncentrátu odebírá německá Urangesellschaft.

Diamo je nástupcem společnosti Československý uranový průmysl. Má na starosti likvidaci a sanaci zátěží z uranového, rudného a uhelného hornictví, na kterou dostává třímiliardové státní dotace a těží a zpracovává uran z unikátního dolu v Dolní Rožínce.