Jak je na tom koruna? Zeptejte se u McDonald´s

Londýn/Praha - Takzvaný Big Mac Index britského týdeníku The Economist porovnává ceny homogenního statku - čtvrtlibráku se sýrem společnosti s emkem ve znaku - ve dvou zemích s různou měnou, s různým kurzem. Zjednodušená parita kupní síly pak ukazuje nadhodnocenost nebo podhodnocenost ceny měny. A letošní aktuální Big Mac Index pro českou korunu potvrdil to, co mnozí odborníci napadají. Koruna je totiž podle časopisu Economist oproti nominálnímu kurzu dolaru reálně nadhodnocena a to téměř o třetinu.

Závěr je jednoduchý - v Česku je draho. Podle indexu je v současnosti cenová hladina v Česku o 28 procent vyšší než v USA, přičemž ještě v roce 2000 dosahovaly české ceny hamburgerů po přepočtu jen 56 procent cen v USA. Ještě více nadhodnocenou měnou je euro. Vůči dolaru až o 50 procent.

Zatímco ve Spojených státech je možné koupit Big Mac za 3,57 dolaru, v ČR je to letos 4,56 dolaru. V Británii stojí tento hamburger 4,57 dolaru, v eurozóně 5,34 dolaru.

Parita kupní síly říká, že směnný kurz dvou měn by měl oscilovat kolem hodnoty, která je poměrem lokální ceny stejného statku v každé zemi vynásobená aktuálním kurzem.