Prezident Bush podepsal návrh zákona na podporu realitního trhu

Washington - Americký prezident George Bush dnes podepsal návrh zákona na podporu tamního realitního trhu, který se potýká s největšími problémy od Velké hospodářské krize 30. let minulého století. Nový zákon počítá i s masivní finanční podporou polostátních hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae. Umožní vznik fondu za 4,5 bilionu korun, z něhož vláda pomůže lidem, kteří nemohou splácet hypotéky.

„Zavádíme nové mechanismy na podporu důvěry a stability na finančních trzích a na zlepšení dohledu nad hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac,“ řekl mluvčí Bílého domu Tony Fratto. Vznikne nový regulační orgán, který bude nad činností obou hypotečních agentur bdít.

Freddie Mac a Fannie Mae vlastní či garantují hypoteční úvěry za zhruba 5,2 bilionu dolarů, což je skoro polovina všech hypoték, které byly v USA vydány. Agentury budou moci v případě potřeby čerpat výhodné úvěry, které jim zprostředkuje ministerstvo financí.

Zákon dále umožní vznik nového fondu, který bude disponovat částkou asi 300 miliard dolarů (zhruba 4,5 bilionu Kč). Z těchto peněz vláda pomůže lidem, kteří se dostali do problémů se splácením hypotečního úvěru, nicméně pomoc se bude vázat na splnění specifických podmínek.

Agentury zvyšují svůj kapitál

Objem hypoték v obou agenturách se letos výrazně zvýšil, protože regulátor spolu s ministerstvem financí požadovali, aby ústavy zvýšily kapitál nutný k zahlazení ztrát kvůli odpisům špatných úvěrů. Nový kapitál použily na nákup dalších hypoték od úvěrových institucí, čímž zabránily silnému růstu sazeb hypotečních úvěrů. Agentury kupují hypotéky a využívají je jako součást komplexních nástrojů, s nimiž se dál obchoduje.

Fannie Mae dnes uvedla, že se objem jejího investičního portfolia v červnu zvýšil v ročním přepočtu nejvýrazněji za posledních pět let. Portfolium je hlavním zdrojem jejího příjmu, jeho hodnota stoupla na 749,6 miliardy dolarů.

Americká hypoteční agentura Fannie Mae
Zdroj: ČT24