Eurozónu trápí rekordní inflace, také nezaměstnanost zůstává vysoká

Brusel - Míra inflace v zemích eurozóny v červenci zřejmě vystoupila na nový rekord. Podle předběžné zprávy úřadu Eurostat činila 4,1 procenta, a zvýšila se tedy z červnových čtyř procent, údaje však budou ještě podrobeny revizi a mohou se změnit. Míra nezaměstnanosti v EU zůstala na 6,8 procenta, kde byla i v květnu. V zemích eurozóny se rovněž nic nezměnilo a nezaměstnanost se tam drží na 7,3 procenta.

Vysoká inflace v eurozóně je způsobena především vysokými cenami potravin a ropy. Na její vývoj začátkem měsíce zareagovala také Evropská centrální banka zvýšením základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Dalšímu zvýšení úroků podle analytiků stojí v cestě nedobré hospodářské vyhlídky.

Stále častěji se totiž ojevují indicie, že evropská ekonomika míří do recese. Podnikatelské klima eurozóny se v červenci propadlo na tříleté dno, její ekonomický sentiment se dostal na nejnižší hodnotu za posledních 5 let.

Co se nezaměstnanosti týče, v České republice podle metodiky Eurostatu klesla na 4,3 procenta z květnové hodnoty 4,4 procenta. Podle českého ministerstva práce a sociálních věcí, které používá odlišnou metodiku, byla nezaměstnanost v červnu na pěti procentech.

Slovenská míra nezaměstnanosti zůstala na 10,5 procenta, už ale není nejvyšší z celé unie jako v květnu. Smutným premiantem unie je nyní Španělsko, kde míra nezaměstnanosti vystoupila na 10,7 procenta.

Aktuální údaje o své ekonomice dnes zveřejnil také náš západní soused, Německo. Podle metodiky spolkového úřadu práce se míra nezaměstnanosti v červenci zvýšila na 7,7 procenta ze 7,5 procenta v předchozím měsíci. Počet nezaměstnaných stoupl o 50 tisíc na 3,21 milionu osob, i proto se Německo stále brání otevření svého pracovního trhu pro některé země unie, včetně České republiky.

Vydáno pod