Ukrajina dnes po patnácti letech vstoupí do WTO

Praha - Ukrajina se stane novým členem Světové obchodní organizace (WTO). Všeobecná rada země schválila přistoupení už v únoru, půl roku pracovala na ratifikaci potřebných dokumentů. Neformálně už Ukrajina s WTO spolupracuje. Dnešní nabytí platnosti přistoupení je už jen završením celého procesu. Zájem o členství ve WTO Ukrajina projevila už před patnácti lety, až dnes se našla potřebná politická vůle.

Země nedokázala včas splnit všechny podmínky, se zeměmi dohody GATT, předchůdcem WTO, vyjednává už od roku 1993. „Doposud ale nebyla politická vůle,“ myslí si zpravodaj agentury TASR Bohdan Kopčák.

Vstup do WTO přinese Ukrajině další důvěru k pokračování v přidružování se zemím, které chtějí obchodovat podle mezinárodních obchodních standardů. „Hlavním přínosem zahrnutí Ukrajiny do WTO je čitelnost země,“ myslí si Kopčák.

Prezident země Viktor Juščenko se vyjádřil pro co nejrychlejší vstup Ruska do WTO. To, že se hranice WTO posunou víc na východ, je dalším vnímaným pozitivem.

WTO je globálně působící sdružení zemí konstruující pravidla mezinárodního obchodu. Založena byla po takzvaném Uruguayském kole vyjednávání v roce 1995. S Ukrajinou sdružuje 154 zemí.