Potravinové krizi lze čelit třeba i plantážemi v mrakodrapech

New York - "Futuristické vize o cuketách v oblacích" - tak pojmenoval deník International Herald Tribune nápad profesora Kolumbijské univerzity Dicksona Despommiera. Nedostatek prostoru ve velkoměstech a drahé palivo pro delší transport vrhá světlo na využití věžáků pro rozličné účely, třeba pro pěstírny v domech. První, kdo se chytl projektu Despommiera je hned desetimilionová metropole New York.

Despommier na nápad farem v mrakodrapech přišel spolu se svými studenty v roce 1999 v rámci ekologického semináře. Jeho vizi pak propadla řada architektů v Evropě i Spojených státech, kteří začali nápad rozvíjet. Nadchl se pro něj i starosta newyorského Manhattanu Scott Stringer.

Starostova kancelář už připravuje první odhady, co by postavení první vertikální farmy obnášelo. Pilotní studie by měla být hotová za několik měsíců.

Despommier odhaduje, že prototyp vertikální farmy by mohl stát kolem 20 až 30 milionů dolarů. Stavba skutečného zeleného mrakodrapu o 30 patrech, v němž by se daly pěstovat potraviny až pro 50 tisíc lidí, by pak vyšla na stovky milionů dolarů. „Lidé si myslí, že mi přeskočilo, protože tohle je opravdu dost bláznivý nápad,“ přiznává osmašedesátiletý Despommier s pousmáním. „Finance ale dokážeme zajistit,“ ujišťuje starosta Manhattanu.

Provokativní myšlenku oceňuje i další odborník, Armando Carbonell, ale kriticky připomíná, že je třeba provést důkladné ekonomické analýzy: „Může rajče na Manhattanu trumfnout investičního bankéře při koupi pozemků? Vsadím se, že investiční bankéř zaplatí víc.“

Vydáno pod