Kdo koupí vydavatelství Economia?

Praha/Düsseldorf - O prodeji většinového podílu společnosti Verlagsgruppe Handelsblatt (VHB) v českém vydavatelství Economia není jasno ani po dnešním jednání dozorčí rady v německém Düsseldorfu, kde má VHB sídlo. Nejsou zatím známa ani jména firem, s nimiž Handelsblatt o prodeji jedná. Podle některých médií se přitom mělo o prodeji rozhodnout dnes. Na veřejnost mezitím proniká mnoho údajně "zaručených" zpráv o jistých kupcích.

„Výběrové řízení bude pokračovat jednáním s několika partnery. Handelsblatt očekává, že se podaří jednání ukončit tak, jak bylo plánováno, to jest do konce třetího čtvrtletí,“ uvedl generální ředitel Economie Michal Klíma. „Jména těch, s nimiž se dále jedná, prodávající nezveřejní. Víc bohužel nemohu sdělit,“ dodal Klíma.

Za vydavatele deníku Hospodářské noviny či týdeníku Ekonom údajně požaduje Handelsblatt nejméně dvě miliardy korun. Uzávěrka nabídek ze stran zájemců byla minulé pondělí, o počtech zájemců a konkrétních jménech se v médiích často spekuluje.

Podle serveru Týden.cz byla největším favoritem společnost Mladá fronta, která však nemá nic společného s deníkem MF Dnes, údajně předložila nejvyšší nabídku. Firma ale v neděli oznámila, že Economii ona ani žádná její sesterská či dceřiná firma nekupuje.

Do portfolia Economie patří vedle Hospodářských novin a Ekonomu časopis Marketing & Media, Obchodní věstník a řada odborných magazínů. Skupina provozuje také zpravodajský server iHNed.cz. Economia v loňském roce hospodařilo se ziskem 96,1 milionu korun, který byl však o čtvrtinu nižší, než v předchozím roce.

Údajní zájemci o vydavatelství Economia

  • podnikatel Zdeněk Bakala
  • slovenská finanční skupina J&T
  • akciová společnost Mladá fronta
  • společnost PPF Investments spravující peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho společníků
  • švýcarské vydavatelství Ringier
  • finské vydavatelství Sanoma
  • Verlags-Gesselschaft, vydavatel rakouského deníku Die Presse