Energetické společnosti zažívají zlaté časy

Praha - Pololetní výsledky hospodaření energetických gigantů, francouzského EDF a italského Enelu, potvrdily ziskové časy celého sektoru energetiky. Enel zvýšil zisky o celých 44 procent a vydělal 2,8 miliardy eur. EDF udržuje svůj zisk nad třemi miliardami eur. Zisky energetických společností táhne vzhůru zejména nedostatek elektřiny.

Podle Jiřího Gavora z poradenské společnosti Ena hlásí zvyšování zisků všechny firmy v energetickém sektoru, rekordní zisky už ohlásily například Gazprom či Exon Mobile.

Největší energetická společnost EDF si sice meziročně mírně pohoršila, na jejím čistém zisku se ale podepsal prodej části majetku na začátku roku. Velmi výrazně si ale polepšil italský Enel, který vydělal v prvním pololetí téměř tři miliardy eur.

Rekordní zisky stojí především na vysokých cenách energií. Energetické koncerny je zdůvodňují rostoucími cenami paliv a kapitálovými výdaji. „Prudký růst cen energií je vyvolán kromě spekulací i růstem poptávky. Bezesporu je to velmi výhodný byznys,“ říká Gavor. Podle dnes zveřejněných údajů je elektřina pro koncové spotřebitele nejdražší v Polsku, nejlevnější naopak ve Finsku.

Také proto chce EDF  expandovat do zahraničí. Do včerejška jednala o převzetí svého rivala British Energy, za fúzi s ním chtěla zaplatit 12 miliard liber (364 miliard korun). Jednání sice ztroskotala, EDF se expanze do Británie stále nevzdává. Obě firmy avizovaly, že v jednáních budou pokračovat.