Vedení společnosti Yahoo získalo silnou podporu akcionářů

San José - Na výroční valné hromadě získala správní rada americké internetové společnosti Yahoo silnou podporu ze strany akcionářů. Vlastníci akcií tak vyjádřili souhlas s postupem vedení vůči nabídce na převzetí softwarovým gigantem Microsoft.

Ve prospěch setrvání generálního ředitele podniku Jerryho Yanga hlasovalo 85 procent akcionářů. Ve funkcích zůstávají i ostatní členové rady. Silná podpora překvapila dokonce i některé vedoucí představitele Yahoo, kteří se připravovali na výraznější odpor.

Vedoucí členy podniku kritizovala pouze hrstka investorů, kteří upozorňovali zejména na pokles akcií podniku po květnovém krachu rozhovorů s Microsoftem.

Dramatičtějšímu průběhu valné hromady předešla firma minulý měsíc, kdy uzavřela příměří s vlivným investorem Carlem Icahnem. Ten už v Yahoo nashromáždil významný menšinový podíl a hrozil, že se zasadí o odvolání celého řídícího týmu v čele s Yangem. Icahn a jeho dva společníci se díky dohodě příští měsíc stanou novými členy správní rady. Valné hromady se Icahn nezúčastnil.

Yahoo, respektive jeho vedení odmítlo nabídku Microsoftu na převzetí s tím, že je příliš nízká. Icahn se dočasně spojil s Microsoftem a prosazoval, aby Yahoo začala s tímto konkurentem znovu jednat. Dohoda mezi Yahoo a Icahnem ale snižuje pravděpodobnost, že by Microsoft nakonec Yahoo získal.