Rusko chce těžit víc ropy, ale nedaří se mu to

Moskva - Přes veškerou snahu kabinetu premiéra Vladimira Putina se v Rusku nedaří zvýšit objem těžby ropy. Její těžba zůstala za prvních sedm měsíců letošního roku meziročně o jedno procento nižší. Pokles ruské těžby by se přitom mohl odrazit nejenom v cenách komodity na světových trzích, ale mohl by také nepříznivě ovlivnit hospodaření celé ruské federace. Minerální paliva totiž stále tvoří drtivou většinu exportů země.

V samotném červenci byla těžba meziročně nižší o 1,1 procenta a dosahovala 9,78 milionu barelů za den, což představovalo 41,36 milionu tun. Jediné zlepšení nastalo v porovnání s červnem, kdy se v Rusku těžilo tempem 9,77 milionu barelů denně.

Pokles ruské těžby v prvním pololetí přiměl ministerstvo hospodářství ke snížení celoročního odhadu produkce na 492 milionů tun z dosavadní předpovědi 500 milionů tun. Nově vytyčený cíl však stále leží lehce nad objemem loňské produkce, v roce 2007 Rusko vytěžilo 491,5 milionu tun ropy. Není proto jisté, že se jej podaří naplnit.

Klesající ropná produkce je pro prvořadým zdrojem obav, protože ropa a zemní plyn představují hlavní zdroje exportních příjmů země. Premiér Vladimir Putin představil plán souboru daňových úlev pro ropné společnosti a místopředseda vlády Igor Sečin požádal ropné firmy, aby zajistily alespoň zachování ropné těžby na loňské úrovni.

Větší těžbu chce i Amerika

Zvýšit těžbu ropy se bude snažit také její největší světový konzument Spojené státy americké. Demokratický kandidát a nejpravděpodobnější příští prezident USA Barrack Obama dnes podpořil zrušení zákazu těžby v pobřežních vodách. Ten za americkou vládu zrušil dosluhující kabinet George Busche a vyzval Kongres, aby udělal totéž se svým vlastním nařízením v této věci.

Demokraté doposud rozšíření těžby ropy na pobřeží odmítali. Ke změně postoje je však přimělo veřejné mínění. Američtí spotřebitelé totiž, na rozdíl od těch českých, nejsou chráněni polštářem slabého dolaru a rekordní růst cen komodity tak pociťují naplno.

Obama si podle komentátorů uvědomil, že lpění na zachování zákazu, by mohlo citelně oslabit jeho voličskou základnu. Svůj postoj proto přehodnotil. „Mým zájmem je zajistit, abychom měli ten druh komplexní energetické politiky, která sníží ceny benzinu,“ řekl Obama na svém floridském turné.