Západoevropské firmy hromadně propouští

Praha - Západoevropské firmy omezují výrobu, a proto přistoupily k razantnímu kroku - propouštějí své zaměstnance, nebo alespoň nenabírají nové. Mají strach z recese, která podle expertů na řadu z nich dolehne do konce roku. Už nyní proto omezují náklady na minimum. Česka se tento trend zatím nedotýká zásadním způsobem, nicméně další propuštění zhruba pěti set lidí oznámila textilní společnost OP Prostějov.

Světová finanční krize způsobila největší problémy v Británii a Španělsku. I když ještě donedávna s nezaměstnaností nejvíce válčili Slováci, svou pozici vylepšili a předali štafetu jiným zemím. „Španělské firmy jsou teď na tom hodně špatně, realitní trh - velká krize, recese,“ uvedl analytik Aleš Michl.

Propouštění velkého měřítka čeká západní Evropu v oblasti bankovnictví, podle odborníků o práci přijdou desítky tisíc lidí. Například italská bankovní skupina UniCredit propustí v eurozóně devět tisíc zaměstnanců, což představuje skoro desetinu firmy. „Rozhodnutí skupiny UniCredit se dotkne pouze zemí jako je Itálie, Německo nebo Rakousko. Česká republika tímto omezením nebude ovlivněna,“ prohlásil Tomáš Pavlík, mluvčí UniCredit.

Naopak ve východní Evropě UniCredit přijme jedenáct a půl tisíc lidí. Stejným způsobem uvažuje také poradenská společnost KPMG, která v západních pobočkách ruší méně klíčové pozice. O postoji firmy informoval šéf českého zastoupení firmy František Dostálek: „KPMG jako globální firma má tu výhodu, že může těmto pracovníkům nabídnout umístění jinde v jiných zemích, a ta potřeba je velká, rostou nadále trhy jako je Blízký Východ, střední a východní Evropa, Rusko.“

O tom, že z krize na Západě těží Východ, není podle ekonomů pochyb. Projev tohoto trendu se objevuje v mnoha odvětvích, stav v automobilovém průmyslu komentoval Aleš Michl: „Několik let byl Volkswagen největším zaměstnavatelem v autoprůmyslu, teď mu šlape na paty Toyota.“

Na současné světové krizi ale vydělává i Česko. Prozatím se ve velkém propouští jen zřídka. Výjimky zastupují OP Prostějov a Siemens. „Jediný případ je hodně medializovaný případ firmy Siemens, ale to je taková výjimka, která spíš potvrzuje pravidlo, že se v Česku zatím nic neděje,“ řekl Michal Jasný z personální agentury LMC.

Objevuje se však i stinná stránka pro východní Evropu. Pokud totiž do konce roku budou stovky západních firem pokračovat v propouštění a restrukturalizaci, stáhnou s sebou své dodavatele, mezi nimi i Čechy.