Zájem o nákladní leteckou dopravu klesá, to značí recesi světové ekonomiky

Ženeva/Praha - O letecké přepravě se hovoří jako o odvětví, které se ocitá v krizi, dokonce snad "líže" recesi. A další statistika to potvrzuje. Objem mezinárodní nákladní letecké přepravy v červnu poprvé za více než tři roky klesl. Kvůli globálnímu hospodářskému útlumu byla přeprava nákladů meziročně nižší o 0,8 procenta. Osobní přeprava vykazovala neobvykle nízký nárůst o 3,8 procenta.

Tempo růstu osobní přepravy bylo nejnižší od roku 2003, kdy světovou leteckou dopravu zasáhla krize kolem epidemie SARS. „Sektor letecké dopravy je v problémech,“ prohlásil generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. „S propadem spotřebitelské a podnikatelské důvěry a s rekordními cenami ropy se situace ještě o hodně zhorší,“ předpověděl.

Mezinárodní nákladní letecká přeprava je považována za indikátor budoucího ekonomického vývoje a ukazatel situace světového obchodu. „Minimálně to indikuje, že následující půlrok bude růstově plochý,“ souhlasí Luděk Drnec ze zásilkové společnosti DHL.

IATA letos opakovaně varovala před dopady vysokých cen ropy na letecký sektor. Dnes předpověděla, že odvětví může v letošním roce utrpět celkovou ztrátu přes šest miliard dolarů (asi 90 miliard korun).

Za celé první pololetí byl objem nákladní přepravy meziročně vyšší o 2,4 procenta. Globální osobní přeprava se zvýšila o 5,4 procenta.

Přesto se českým leteckým expresům daří

„Z pohledu expresního létání pokles mohu potvrdit, především na lokální a regionální úrovni ustupuje do pozadí,“ přitakává Drnec. „Dopad na Českou republiku tolik nepociťujeme, stále máme dvouciferný růst, těžíme z investic, které tu jsou, a které poptávají expresní přepravu,“ dodal.

A to potvrzuje i nová investice DHL v Česku. U Nového Jičína si jako první najme prostor v průmyslové zóně. Zaměstná tam 130 lidí