Výsledková sezóna pokračuje, dnes ve Francii

Paříž - Půlrok činnosti zúčtoval bankovní gigant Société Généralé, a francouzsko - nizozemské aerolinky Air France - KLM, oba s rekordní ztrátou. Banka si připsala na zisku víc než polovinu toho loňského. Letecký přepravce je jakbysmet oproti loňskému období na zisku poloviční. Dalším s alespoň dílem francouzským kapitálem hospodařící mamutí společnost Adidas získala 12procentní růst přebytku.

SocGen sčítá dopad ztráty důvěry po Kervielovi

Francouzské bankovní skupině Société Générale, která je vlastníkem Komerční banky, se ve druhém čtvrtletí propadl čistý zisk o 63 procent na 644 milionů eur (15,4 miliardy korun). Výsledky byly zasaženy ztrátou v divizi podnikového a investičního bankovnictví.

Société Générale se stala další přední bankou, jež vykázala propad zisku v důsledku celosvětové úvěrové krize. Britská HSBC, která je podle aktiv největší bankou v Evropě, v pondělí oznámila, že její pololetní zisk se snížil o téměř 30 procent. Americké banky Merrill Lynch a Citigroup nedávno ohlásily vysoké čtvrtletní ztráty.

Société Générale se stala na počátku roku obětí největšího světového skandálu, v němž jednotlivý obchodník připravil svou banku o peníze. Bývalý bankovní makléř Jérôme Kerviel byl obviněn, že svými nepovolenými obchody způsobil Société Générale ztrátu téměř pěti miliard eur. Včera byl obviněn i jeho společník.

Aerolinky se vezou na skluzavce leteckého průmyslu

Francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 59,4 procenta. Způsobila to pomaleji rostoucí ekonomika spolu s vysokými cenami leteckého paliva. Zisk klesl na 168 milionů eur, uvedla dnes společnost, která ve vzduchu přepravuje nejvíce cestujících na světě.

Výsledek přitom překonal očekávání ekonomů, kteří v průměru očekávali, že zisk Air France-KLM klesne na 145 milionů eur. Provozní zisk podniku se snížil na 234 milionů ze 415 milionů eur před rokem. Tržby ve čtvrtletí ale vzrostly o 5,8 procenta na 6,3 miliardy eur.

Air France-KLM oznámila již dříve, že jí za červen stoupl počet přepravených cestujících o 2,6 procenta. Podnik ve výsledkové zprávě dodal, že kvůli novým ekonomickým podmínkám spustí program, který mu má snížit náklady o dalších 190 milionů eur. Za finanční rok 2008-09 tak dosáhnou celkové úspory 620 milionů.

Jen adidasky se nosí pořád víc

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 11,7 procenta na 116 milionů eur. Čtvrtletní tržby Adidasu vyšplhaly o pět procent na 2,52 miliardy eur. Za dobrá čísla může prý silný odbyt v Latinské Americe a Asii.