Maloobchodní tržby v eurozóně utrpěly rekordní pokles

Brusel - Maloobchodní tržby v eurozóně za červen zaznamenaly meziroční propad o 3,1 procenta, klesaly tedy nejprudším tempem od roku 1996, kdy se začalo s jejich měřením. Údaje dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se snížily tržby o 1,1 procenta.

„Vyhlídky pro spotřebitelské výdaje v eurozóně nejsou zdaleka povzbudivé. Kupní síla spotřebitelů je stlačována zvýšenými cenami energie a potravin,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Global Insight Howard Archer. „Na spotřebu mají navíc negativní dopad přísné podmínky pro poskytování úvěrů, vyšší úrokové sazby a stoupající obavy spotřebitelů ohledně ekonomických vyhlídek,“ dodal.

Tržby se v eurozóně v meziměsíčním srovnání snížily o 0,6 procenta a v celé Evropské unii o rovné procento. Z prodeje potravin pak tržby v EU vykázaly meziroční propad o 2,2 procenta, zatímco tržby z prodeje ostatního zboží klesly o 0,1 procenta.

Nejvýraznější meziroční pokles tržeb se objevil v Lotyšsku, kde se maloobchodní prodej propadl o 8,3 procenta. Ve Španělsku a Estonsku se tržby snížily o více než sedm procent. V Rumunsku tržby naopak vyskočily o 23,3 procenta. Dobře si vedlo rovněž Slovinsko a Polsko, kde meziroční tempo růstu tržeb překročilo pět procent.

Eurostat však neposkytl údaje o červnovém vývoji tržeb v České republice. V květnu meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb v tuzemsku podle Českého statistického úřadu zpomalilo na 2,5 procenta z dubnových 3,5 procenta.

Vydáno pod