Pražská burza bude možná brzy na prodej

Praha - Spekulace o možném prodeji pražské burzy se postupně mění v realitu. Zástupce jednoho z vlastníků - firmy Patria Finance včera České televizi potvrdil, že jednání o prodeji jejího podílu jsou na pořadu dne. Podle jiného zdroje by se navíc k Patrii mohli připojit i další spoluvlastníci a prodat tak většinový podíl. Burzu v Praze by tak v nejbližší době mohl ovládnout například některý z dalších evropských akciových trhů. Dnešní jednání burzovní komory má napovědět víc. ředitel Burzy cenných papírů Praha (BCPP) Petr Koblic slíbil stanovisko burzy po 16 hod.

„Až akcionáři dospějí k názoru, že je dobré pražskou burzu nyní prodat, tak nevylučuji, že může být těmito akcionáři prodána. Stát se to může kdykoli,“ řekl v červnu ředitel burzy Petr Koblic. Nyní se zdá, že tato doba nastala. „Je možné, že skutečně v blízké době bude burza hledat svého partnera,“ připustil dnes generální ředitel Patria Finance Jan Klenor.

Skupina Patria Finance vlastní asi čtvrtinu akcií Burzy cenných papírů Praha. Nejde však jen o její podíl. Podle zástupce jiného akcionáře se k Patrii mohou připojit i další vlastníci - Tiger holding, Komerční banka a ČSOB. Tito čtyři podílníci dohromady vlastní 50,28 procenta akcií burzy (Patria Finance - 24,85, Tiger holding - 13,54, Komerční banka - 11,51 a ČSOB - 0,38 procenta), což je nejtěsnější možná většina. Prodával by se tedy majoritní podíl.

Vedení burzy se zatím k jejímu prodeji nechce blíže vyjádřit. Koblic ale zájemce o koupi dříve připustil. „Dovedu si představit, že pražská burza je po čtyřech dobrých letech velmi dobrou nevěstou,“ uvedl mimo jiné. Zájem o burzu v Praze projevila například její varšavská konkurentka.

Prodeji pražské burzy nahrává i současný evropský trend slučování jednotlivých akciových trhů. Silným hráčem ve středoevropském regionu je přitom vídeňská burza. Ta v současnosti usiluje o majoritní podíl na burze v Budapešti a Lublani.

Pražskou burzu, která letos oslavila 15 let obchodování s cennými papíry, založilo v roce 1992 dvanáct československých bank a pět brokerských společností. Burza loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk více než o třetinu na 198,5 milionu korun. Akcionářům z něho rozdělila dividendu 620 korun na akcii před zdaněním po minulé dividendě 490 korun.

Burza v Praze vydělává především na poplatcích od firem, které na ní obchodují. Ve srovnání například právě s Varšavou nebo Vídní je pražská burza spíše malou arénou. Nových firem sem míří jen pár do roka, v Polsku jsou to desítky.

Fundovaný pohled na dění kolem připravovaných „zásnub“ BCPP přinesl komentář redaktora ČT Davida Borka.