Internet: Nejprve nástěnka vědců, pak globální komunikační síť

Ženeva/Londýn – Internet, „celosvětová pavučina“ či World Wide Web (WWW), se stal pro miliony lidí studnicí informací, zdrojem zábavy či obživy a statisícům lidí pomohl vydělat pohádkové bohatství. Přitom otec internetu, britský počítačový odborník Tim Berners-Lee, dal svou technologii světu zadarmo, bez jakýchkoliv licenčních poplatků. Původně síť vznikla jako jakási veřejná nástěnka pro vědce, ale postupně se stala interaktivním prostorem takřka neomezených možností.

První webová stránka na světě info.cern.ch byla zprovozněna 6. srpna 1991. Její prohlížeč napsal a zprovoznil britský fyzik Berners-Lee, který tak odstartoval nový fenomén – internet. „Mělo to být seriózní médium, (…) místo pro spolupráci, komunikaci a sdílení informací,“ vysvětlil konzervativní Angličan záměr svého konceptu. 

Na webové stránce info.cern.ch Berners-Lee, který tehdy pracoval pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN) se sídlem v Ženevě, seznámil kolegy s možnostmi nového systému a na stránku začal dávat i odkazy na stránky svých kolegů, takže vytvořil i první webový katalog. 

Tim Berners-Lee
Zdroj: Martial Trezzini/ISIFA/EPA

„Když jsem WWW vytvářel, všechny potřebné kousky už existovaly. Nápad s hypertextovým propojením dokumentů měl už Vannevar Bush a Ted Nelson v roce 1945, resp. 1963, Paul Mockapetris vymyslel systém adresných domén a Vint Cerf komunikační přenosový protokol. Jen jsem všechny nápady spojil,“ říká skromně Berners-Lee. Ovšem jen „všechno spojit“ nestačilo. 

Berners-Lee vymyslel programovací jazyk HTML umožňující formátování textu včetně vkládání odkazů na jiné dokumenty, a přenosový hypertextový protokol (HTTP). Je též autorem prvního webového prohlížeče, tedy programu umožňujícího propojené dokumenty prohlížet a pohodlně přeskakovat v síti (surfovat). Jeho prohlížeč se původně jmenoval WorldWideWeb, později byl přejmenován na Nexus. 

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

V dnešní době představuje formát textů pověšených na síti propojený hypertextovými odkazy jeden z nejpoužívanějších prostředků komunikace. V roce 1989 bylo ke světové síti připojeno jen 160 tisíc počítačů. Internet tenkrát rozhodně nevypadal, že by ovládl svět masové komunikace. Jeho vliv ale začal brzy sílit. V roce 2001 měl internet už 100 milionů uživatelů. V současnosti je k síti připojeno několik stovek milionů lidí. Webových stránek je dnes přes několik miliard.