Každý Čech loni vrátil jen 2,5 kilo elektropřístrojů

Praha - Česko zaostává za evropským průměrem, loni každý Čech vrátil 2,5 kilogramů nepotřebné elektroniky. V Evropě je to ale průměrně 10 kilogramů. Po nabytí platnosti zákona o elektroodpadu začali v Česku operovat tři takzvané kolektivní systémy. Se zástupci dvou z nich debatovala Ekonomika ČT24.

„Meziroční nárůst odevzdaného zboží je o 40 procent a to je velký úspěch. Zpětný odběr a recyklace má v Česku jen tříletou tradici, což je krátká doba na změnu ekologického povědomí našich spoluobčanů,“ myslí si Roman Abrham ze společnosti Elektrowin. „Nejúspěšnější jsou skandinávské státy, Švýcarsko,“ doplnil Jan Vrba ze společnosti Asekol.

„Když budeme využívat možnost zpětného odběru, nejen, že chráníme životní prostředí, ale řada komponentů v elektropřístrojích je opět využitelných,“ upozornil Abraham. A to má pak i dopad na konečnou cenu nového výrobku. „Přístroje obsahují drahé kovy, barevné kovy. Využitelnost starého přístroje je až třeba 80 procent,“ přidal Vrba.

Místem, kde lze vysloužilý stroj odložit, jsou sběrné dvory, mobilní svoz na menších obcích a prodejci a opravci elektra.