Koblic potvrdil prodej pražské burzy

Praha - Komora Burzy cenných papírů Praha dnes povolila akcionářům, kteří vlastní kontrolní balík akcií, prodej jejich podílů. Důvodem je zvýšený zájem ze strany finančních investorů a strategických partnerů v kombinaci s celosvětovým trendem konsolidace burzovních trhů. Transakce by mohla být dokončena v řádu několika měsíců. Informaci potvrdil generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Koblic k prodeji uvedl: „BCPP se v průběhu posledních let stala jednou z nejatraktivnějších burz v Evropě a nabídky na strategické spojenectví přicházejí od nejrenomovanějších světových burz. Krok našich akcionářů je tedy logický.“ Analytici odhadují, že by se hodnota celé burzy mohla vyšplhat nejvýše na desetinásobek jejího zisku, tedy až dvě miliardy korun.

Pro osoby, jež na pražské burze obchodují, nebude mít její prodej v krátkodobém a střednědobém časovém hledisku prakticky žádný význam a ani se nebude jednat o nic negativního, prohlásil Koblic. „Co se týče dlouhodobého hlediska, ve chvíli, kdy nový vlastník po dohodě s managementem burzy upraví strategii, to teoreticky může znamenat rozšíření produktů a rozšíření aktivit pražské burzy,“ dodal.

Prodej pražské burzy bude konzultován s londýnskou kanceláří investiční banky Goldman Sachs. Pravděpodobný kupující dosud není znám. Možnosti jsou ale v principu dvě, buďto se vlastníkem stane jiná světová burza nebo strategický finanční investor. „Já si osobně tipuju, že to bude provozovatel nějaké burzy, ale můžu se mýlit,“ řekl ředitel burzy.

Jména prodávajících akcionářů prozatím burza neoznámila, ale o ochotě jednat o prodeji svého podílu vyjádřil největší akcionář burzy a majitel takřka čtvrtinového podílu firma Patria Finance exkluzivně pro ČT už včera. O prodeji zvažoval také druhý největší podílník Česká spořitelna (14,7 procenta) a pátý nejsilnější vlastník Komerční banka (11,5 procenta).

„V případě dobré nabídky, která bude splňovat kritéria jak finanční, tak kritérium dalšího úspěšného rozvoje kapitálového trhu v ČR, jsme připraveni takovou nabídku zvážit,“ prohlásil finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka.