Sklizeň obilovin má být letos o sedm procent vyšší

Praha - Podle odhadu Českého statistického úřadu z poloviny července by letos zemědělci měli sklidit 6,821 milionu tun základních obilovin, tedy o sedm procent více než v loňském roce. Statistici tak snížili původní červnový předpoklad o 58 000 tun, což představuje 0,8 procenta. Řepky by se letos mělo sklidit odhadem 1,071 milionu tun, meziročně o 3,8 procenta více.

Mírně vyšší než odhady ČSÚ u obilí jsou předpoklady Agrární komory. Ta na konci července předpověděla, že sklizeň základních obilovin by letos mohla dosáhnout 6,9 milionu tun a byla by tak proti loňsku o zhruba půl milionu tun vyšší. Komora doplnila, že výnosy jsou letos lepší než loni.

Kvůli deštivému počasí letos žně nabraly až třítýdenní zpoždění, v posledních dnech ale počasí zemědělcům přeje. „Konečně je to pravé žňové počasí, takže sklizeň se výrazně posouvá kupředu. Myslím si proto, že se můžeme přidržet našich původních odhadů sklizně,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podle Veleby jsou ceny obilovin zatím o něco nižší než loni, kdy ve srovnání s rokem 2006 vzrostly až na dvojnásobek. „Ceny obilí jsou tlačeny dolů. Farmářům, kteří mají sklady, proto doporučujeme, aby s prodejem vyčkali, až se trh rozeběhne a nastaví se objektivní ceny,“ uvedl Veleba. Ceny u řepky letos podle Veleby zůstávají na dobré úrovni a pohybují se mezi 9000 až 10 000 korunami za tunu.

Například ceny pšenice v Evropě podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky letos klesly pod 5000 korun za tunu, protože se očekává zhruba o deset procent vyšší sklizeň. „Je pravděpodobné, že ceny dovozu do Evropy se sníží pod 180 procent intervenční ceny a EU přikročí k obnovení dovozních cel,“ podotkl Záhorka.

Podle ČSÚ se osevní plochy základních obilovin proti loňskému roku snížily o 21 000 hektarů na 1,434.924 ha. Předpokládaný hektarový výnos vzrostl o 0,37 tuny na 4,75 t/ha, uvádí ČSÚ.

U pšenice se očekává sklizeň ve výši 4,1 milionu tun. Z toho pšenice ozimá, která je v ČR nejrozšířenější obilovinou, má dosáhnout úrovně 3,937 milionu tun, ve srovnání s loňskou sklizní o 4,7 procenta více.

Úroda ječmene by letos měla stoupnout o 12 procent. Sklizeň ječmene jarního, druhé nejrozšířenější obiloviny, by podle odhadu měla narůst meziročně o 16,1 procenta na 1,475 milionu tun.

Vyšší sklizni řepky by letos mělo napomoci rozšíření osevní plochy o 5,7 procenta, naopak průměrný hektarový výnos se podle zpřesněného odhadu předpokládá nižší o 0,06 t na rovné tři tuny z hektaru.

Poklesu sklizně se proti loňskému roku zřejmě dočká pouze pšenice jarní, které má být v důsledku snížení osevních ploch o osm procent méně, tedy 163 000 tun.

O více než polovinu se má podle zpřesněného odhadu ČSÚ zvednout úroda máku, a to na 50 000 tun. Na nárůstu by se mělo projevit zvýšení odhadovaného hektarového výnosu, proti loňsku o 24,1 procenta na 0,72 t/ha, ale i navýšení osevní plochy o 22,6 procenta na 69 793 ha.