Hypokrize slaví narozeniny

Praha - Je to právě rok, co naplno propukla hypoteční krize. Francouzská banka BNP Paribas zmrazila své tři investiční fondy a jako důvod přiznala problémy s americkými hypotékami. Celý finanční svět zachvátila panika. Odhady nákladů krize na finančních trzích dosahují podle některých odhadů až 2 biliony dolarů.

Přitom ještě před rokem mluvili ti nejodvážnější o sto miliardách. Tedy pouhé dvacetině. Ne všichni ale na krizi prodělali. „V momentě, kdy je nejistota na jednom trhu, třeba na akciovém, nebo bankovním lidé přesouvají své peníze jinam, do zlata a ropy,“ popisuje logiku trhů hlavní ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

Ale nevítězí jen obchodníci s komoditami. Z hypoteční krize vyšli nejlépe arabští a asijští investoři, ti totiž měli kapitál na půjčování. Do otřesených amerických bank napumpovaly miliardy dolarů a teď v nich vlastní významné někdy až desetiprocentní podíly. „Kdokoliv půjčoval, vydělal, kdokoliv měl půjčeno, prodělal,“ potvrzuje Sedláček.

Východní investoři do svých sbírek získali takové klenoty jako podíl v Citigroup nebo britské Barclays. „Suverénní fondy se snaží ovládnout většinou bankovnictví, energetiku, ropný průmysl, což jsou strategické podniky,“ vysvětluje makléř David Brzek. Vládám v Americe a Evropě to způsobuje vrásky na čele. Nový vlastníci silných akciových podílů v klíčových podnicích totiž ne vždy sledují pouze ekonomické cíle. Do jejich rozhodování se čas od času vkrádá také politika. Je pravda, že jejich fungování není vždy transparentní," přiznává investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Asijští investoři, mezi nimiž jsou nezřídka kdy boháči z Indie, Číny, Brazílie nebo nových ekonomik Středního Východu, také pomohly oživit trh se starožitnostmi a uměním. Například aukční síň Sotheby's prodala během posledního roku díla starých mistrů za 60 milionů liber, což je proti loňsku třetinový nárůst.

Na krizi však vydělávají i obchodníci z přesně opačné strany trhu. Diskonty zažívají zlaté časy. Tržby řetězců Aldi nebo Lidl se v některých evropských státech zvýšily až o pětinu. Lidé, které hospodářský útlum vyvolaný hypoteční krizí připravil o část příjmů, totiž nyní ve větší míře vyhledávají levnější zboží.

Česka se hypoteční krize přímo nedotkla. Klienti bank ji přesto pocítili, získat půjčku na bydlení už není tak snadné jako před rokem.