Stávka pilotů německých aerolinek CityLine se dotýká i Prahy

Berlín - Během dneška má být zrušeno asi 360 letů kvůli narychlo vyhlášené stávce pilotů německého regionálního přepravce CityLine, dceřiné společnosti Lufthansy. Dvoudenní stávka za zvýšení mezd se už projevila například frontami v odbavovacích prostorech velkých německých letišť. Lufthansa zrušila i dva lety z Prahy.

Stávka byla zahájena od půlnoci a měla by se měla projevit stejně jako při podobných výstražných protestech v uplynulých měsících převážně rušením vnitrostátních letů, na které se CityLine zaměřuje. V menší míře by mohla zasáhnout i spoje do evropských zemí. Dálkové lety CityLine neprovozuje, stávka by však mohla výrazně zkomplikovat cestování pasažérům, kteří se budou chtít dostat na navazující lety zejména do Frankfurtu nad Mohanem.

Dopravce dnes zrušil také dva lety z Prahy, konkrétně do Hamburku a Düsseldorfu. Podle mluvčího Lufthansy Aage Dünhaupta budou cestující přesměrováni na další lety. Důvodem zrušení letů z ČR je fakt, že Lufthansa některé spoje mezi Německem a Prahou uskutečňuje právě prostřednictvím dceřiné společnosti CityLine.

Největší problémy postihly Německo. Na letišti v Mnichově podle televizních zpráv zaměstnanci aerolinek rozdávají neodbaveným cestujícím nápoje a gumové medvídky. Lufthansa se snaží dopady stávky na cestující omezit a hledá pro ně možnosti přeobjednání letů. Stávka rovněž výrazněji zasáhne provoz na letištích v Hamburku, Düsseldorfu, Berlíně-Tegelu a v Lipsku.

Společnost Lufthansa dnes ráno oznámila, že kvůli stávce, která potrvá do pátečního poledne, dnes odpadne asi 360 letů. Odbory pilotů Cockpit přitom vyzvaly ke stávce na 740 pilotů regionálního přepravce.

Odborový svaz Cockpit zdůvodňuje novou protestní akci tím, že Lufthansa během několikaměsíčního kolektivního vyjednávání nebyla schopna předložit návrh, o němž by se dalo jednat. Neoficiálně přitom požadují piloti CityLine dorovnání svých mezd s těmi, které mají kolegové létající přímo pro mateřskou Lufthansu. Naposledy odbory požadovaly navýšení mezd o 5,5 procenta.

Piloti CityLine stávkovali dvakrát už v červenci, a to společně s kolegy z aerolinek Eurowings, která rovněž patří pod křídla Lufthansy.

Piloti mateřské firmy koncem července vyhlásili kvůli svým mzdovým požadavkům časově neomezenou stávku, která nakonec trvala téměř celý minulý týden. Stávka skončila díky páteční dohodě, podle které se mzdy pozemního a palubního personálu zvýší o 5,1 procenta, a to zpětně od 1. července a o další 2,3 procenta v červenci 2009.

Piloti Lufthansy přitom nevylučují v nejbližších dnech další výstražné stávky. Tentokrát jim jde o větší personální zapojení do rozhodovacích procesů ve společnosti.