EU sjednotí satelitní trh, čeká rozšíření služeb

Brusel - V Evropské unii vzniká jednotný trh se satelitními službami. Měl by zjednodušit licenční proceduru pro provozovatele bezdrátových služeb, kteří už nebudou muset žádat o povolení v každé zemi zvlášť. Podle Evropské komise by z toho měl ve finále těžit spotřebitel. Vyšší investice přinesou širší spektrum služeb, a to i k lidem a a firmám v odlehlých oblastech, v nichž zatím nebyly příliš ekonomicky životaschopné.

Komise dnes zahájila proces výběru satelitních operátorů, kteří budou mít možnost nabízet celoevropské služby jen s jediným povolením. Nyní musely firmy získávat licence v každém z 27 členských států zvlášť. V různých zemích ale platily odlišné normy a postupy, což vedlo k nejistotě společností a menší ochotě investovat.

„Družicové pohyblivé služby mají ohromnou výhodu v tom, že dokážou pokrýt většinu území EU, a dostat se tak k milionům občanů EU i přes hranice,“ řekla eurokomisařko pro informační technologie Viviane Redingová.

Tyto služby jsou však zatím dostupné často jen v městských oblastech. Jedním z důvodům je, že systémy vyžadují značné investice. Zjednodušená licenční procedura má dát oboru větší jistotu a tím i ochotu do této oblasti dávat více peněz.

„Očekávám intenzivní soutěž provozovatelů, kteří spotřebitelům nabídnout družicové komunikační služby s dosahem od severního Švédska po jižní Španělsko,“ dodala eurokomisařka.

Komise by chtěla výběr dokončit v příštím roce. Od roku 2009 by tak služby mohly být na základě nových pravidel poskytovány.