Jablonex Group je prý na prodej

Praha - Podle dnešní Mladé fronty Dnes je sklářská a bižuterní skupina Jablonex Group na prodej. Devatenáct jejích akcionářů včetně rakouského šperkařského impéria Swarovski se ve čtvrtek rozhodlo, že firmu nabídnou k prodeji. Důvodem je pokles tržeb firmy, která musí bojovat se silnou korunou a asijskou konkurencí.

„Jeden majitel může rychleji a efektivněji dokončit restrukturalizaci firmy a zajistit další rozvoj,“ řekl deníku jeden z největších akcionářů a předseda představenstva Jaroslav Halfar.

Prodává se tak firma s více než 2000 zaměstnanci a s obratem dvě miliardy korun, která kromě bižuterie razí například i českou měnu nebo vyrábí známé české perličky.

V letošním roce firmě klesnou tržby z loňských 2,2 miliardy korun pod dvě miliardy. Finanční výsledky za první polovinu roku společnost neuvedla s tím, že by mohly být zavádějící kvůli právě probíhající restrukturalizaci. Loni byl Jablonex v zisku hlavně díky výprodeji skladů. Majitelé chtějí do společnosti strategického partnera, ale rozhodovat bude hlavně cena, až pak podnikatelské plány, píše deník.

„Během srpna oslovíme možné zájemce. Půjde jak o firmy z oboru, tak i o finanční investory,“ řekl MfD ředitel české pobočky poradenské firmy PricewaterhouseCoopers Petr Smutný. O kupci by se mělo rozhodnout ještě letos, prodej bude dokončen do konce prvního čtvrtletí příštího roku. Podle Smutného je pro prodej podniku takové velikosti vhodná doba.

Jablonex Group je velká sklářská skupina, která vznikla v roce 2005 spojením pěti sklářských a bižuterních podniků z Jablonecka - Ornely, Bižuterie České Mincovny, Jablonexu, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. „Právě v té fúzi je velká hodnota firmy,“ uvedl ředitel Jablonexu Pavel Marek. Spojením chtěla skupina lépe ustát problémy s asijskou konkurencí a sílící korunou.

Uskupení ovládá akciová společnost Bijouterie Trading Company (BTC), která drží 73 procent akcií. Firmu vlastní dvě desítky fyzických osob, většinou manažerů zaniklých sklářských podniků. Čtvrtina akcií Jablonex Group patří světové jedničce ve výrobě broušených krystalů - rakouské firmě Swarovski - zbylá dvě procenta pak drobným akcionářům.

Ředitel Marek uvedl, že nejlépe fungující divizí je teď mincovna. Nejen díky zakázkám pro Českou národní banku a pro Moldávii a Arménii, ale i díky zájmu o investice do zlatých mincí. Problémy má naopak výroba skleněných polotovarů a bižuterie.

Jablonex nastartoval před dvěma lety restrukturalizaci, během které firmu opustila třetina zaměstnanců. Během července a srpna rozdala firma přes 100 výpovědí a další zvažuje. „Cílový stav je kolem 1800 zaměstnanců,“ dodal Marek.