Nejlevněji vyjde „ano“ Asiaty, nejvíce zaplatí Australané

Praha/Washington - Svatby zůstávají velkým byznysem a lidé se neváhají kvůli nim zadlužit. V Austrálii a některých oblastech Spojených států, kde svatba vyjde v přepočtu na českou měnu nejdráž, jsou snoubenci ochotni za svůj velký den zaplatit až 1,5 milionu korun. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank provedeného v 16 zemích světa.

„V přepočtu na české koruny jsou svatby nejlevnější v asijských zemích, jako je Čína, Indie, Malajsie, Korea. Naopak nejdražší svatby jsou z našeho pohledu v Austrálii,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24 mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáková. Podobně jako Australané utrácí za svatby i Američané, ročně podle Washington ProFile zaplatí za obřad, líbánky a svatební dary 50 miliard dolarů. Za rozhazovačnými svatebčany tak zaostává i obrat tak významných společností jako je McDonald's a Pepsi.

Kolik může průměrná svatba stát?

Náklady na svatbu se stovkou hostů, která se v poslední době stává průměrem, se obvykle pohybují v rozmezí 350 až 500 tisíc korun. „Češi jsou někde pod 200 tisíci korunami stejně jako Poláci,“ popsala situaci v Česku Dvořáková.

Protože jsou náklady poměrně vysoké, začíná se stále více prosazovat trend, kdy se na svatebních výdajích podílejí nejen rodiče ženicha a nevěsty, ale i sami snoubenci. Přesto ale v některých zemích světa stále vítězí tradice a svatbu platí pouze rodina jednoho ze snoubenců. Nevěsty musí stále sáhnout do kapsy například v Indii, rodina ženicha si musí naspořit v Turecku, Číně či Rumunsku.

Ke slovu se dostávají i půjčky

Vzhledem ke stále rostoucím svatebním výdajům nalézají stále častěji uplatnění i svatební půjčky. V této oblasti nejhorlivější Západoevropané a Američané si nejčastěji půjčují od rodiny a přátel. Služeb bankovních domů naopak raději využívají snoubenci ve východní Evropě, Číně, Indii či Turecku. Naopak tabu jsou svatební půjčky například v Německu, Koreji a Malajsii.