Aerolinky si budou moct koupit časy na letišti, radost ale nemají

New York/Praha - Federální úřad pro letectví chce 3. září na zkoužku vydražit dva přistávací časy, tedy sloty, pro zpáteční let z New Jersey. Dlouhé čekání v letadle na povolení ke startu nebo naopak kroužení nad letištěm a čekání na přístání, by mělo být minulostí. Americká vláda si od toho slibuje, že tím významně omezí zpožďování letů. Aerolinkám ale mají opačný názor a vládu dokonce zažalovaly.

Pokud bude o aukci slotů zájem, Úřad by chtěl prodej rozšířit i na další lety. Asociace pro leteckou dopravu, která se proti takovému plánu ohradila žalobou, ústy svého ředitele Jamese Maye ale říká: „Federální regulátoři k prodeji nemají pravomoc.“ Proti aukci se postavila i společnost Continental Airlines - která má právě v New Jersey základnu. Kvůli zpožděním už na některých letištích regulační úřady dočasně omezily počet letů. Federální úřad pro letectví chce aukcí omezit vytíženost letišť ve špičce a taky donutit aerolinky používat větší letadla.  

„Nemyslim si, že by řešení prodeje slotu bylo vedeno směrem úmyslně zlikvidovat jednoho z uživatelů letiště. Je to o tom maximálně efektivně využít infrastrukturu,“ chválí nápad viceprezident Aero Vodochody Martin Kačura. „Minimálně v Evropské unii se tahle otázka řeší už aspoň tři roky. Bohužel přišlo to v době, která není uplně nejvhodnější,“ naráží Kačura na krizi celého odvětví, kde každé náklady navíc znamenají problém. „Na druhou stranu částky vyžadované za sloty nebudou moct být takové, aby likvidovaly letecké společnosti,“ přidává Kačura.