Japonská ekonomika nastoupila na cestu k recesi

Tokio - Japonská ekonomika začala ve druhém čtvrtletí letošního roku po čtyřech kvartálech růstu opět klesat. Hrubý domácí produkt (HDP) v celoročním přepočtu ztratil 2,4 procenta. Dnešní údaje potvrzují obavy z toho, že druhá největší světová ekonomika spěje do recese.

V mezičtvrtletním srovnání klesl HDP Japonska o 0,6 procenta, což představuje nejhlubší propad od třetího kvartálu roku 2001. Ekonomy tento nepříznivý vývoj ale příliš nepřekvapil. „Výsledky jsou velmi slabé, očekávali jsme však, že se to stane,“ podotkl ředitel výzkumného institutu Norinchukin Takeši Minami.

Japonsko ztrácí svůj motor - export

Na poklesu hospodářské aktivity se podepsal především propad japonského exportu, který je tradičně největším hnacím motorem růstu. Vývoz ve druhém čtvrtletí ztratil 2,3 procenta, slabý ale byl i dovoz, který se propadl o 2,8 procenta. Klesala rovněž domácí poptávka a veřejné výdaje.

Japonská ekonomika bude podle řady odborníků zažívat krušné období, dokud se nepodaří oživit soukromou spotřebu. Poptávku obyvatelstva tlačí dolů vysoké ceny energií a surovin, nepomáhají ani drahé potraviny.

Ekonomové se přou o hloubce propadu

Aktuální výsledky japonského hospodářství vyvolaly mezi světovými ekonomickými špičkami značné rozepře. Řada odborníků tvrdí, že Japonsko míří do recese, nebo že v ní již dokonce je. „Data budí dojem, že ekonomika vstoupila do recese a já myslím, že v recesi skutečně je,“ tvrdí hlavní ekonom Nomura Securities Takahide Kiuči.

Na druhé straně se ale objevují hlasy, že druhá nejvýznamnější světová ekonomika je nyní v lepším stavu než v krizových letech 1998 a 2001. Firemní i bankovní sektor se podle nich vzpamatoval z krachu po bublinovém boomu z počátku 90. let a je nyní poměrně stabilní a relativně neztrátový.