Podnikatelé chtějí být víc slyšet, založili speciální skupinu

Praha - Čeští podnikatelé chtějí usilovat o zjednodušení podnikaní a chtějí, aby měl jejich hlas větší váhu. Rozhodli se proto založit skupinu pro zlepšení podnikatelského prostředí. Jejím cílem má být například zrušení daně z nemovitostí, změna autorského zákona či uzákonění lobbování.

Na založení pracovní skupiny se podílí Unie malých a středních podniků a Hospodářská komora. Zastoupení v ní má odborná veřejnost, podnikatelé, politici a vrcholoví manažeři velkých firem. Skupina má vypracovávat legislativní návrhy a doporučení pro usnadnění podnikání.

Pracovní skupina nemá hájit pouze podnikatele, těžit z její práce mají například také zaměstnanci. „Zjednodušení podnikatelského prostředí není věc pro úzkou skupinu vyvolených, ale přinese to i zaměstnanost lidem a jsou to tak věci, které jsou prospěšné pro všechny,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

Podnikatelé volají: „Zrušte daň z nemovitostí!“

Asi nejkontroverznějším požadavkem, který má nově vzniklá skupina pomoci prosadit je zrušení daně z nemovitostí. Tu podnikatelé považují za několikanásobné zdanění jejich příjmů. „My už jednou svoje příjmy daníme daní z příjmů, potom je daníme daní z přidané hodnoty, daní z dividend a potom po čtvrté daní z nemovitosti, protože tu nemovitost si kupujeme už za zdaněné peníze,“ vysvětluje Šeich, který daň z nemovitostí označuje za nemravnou.

Lobbying by měl být zákonný

Podnikatelé chtějí usilovat rovněž o uzákonění lobbování. Přinese to podle nich transparentnost, která v současné situaci chybí. „My chceme, aby i tato věc měla pravidla, protože je tady skupina firem, které prosazují zcela evidentně zájmy svých velkých klientů,“ upřesnil Šeich, který jako příklad zákonnosti lobbyingu používá Evropský parlament.

Změny se ale mají dít i v dalších oblastech. Zjednodušit se má zakládání společností, ubýt má administrativy. Nově vzniklá skupina má tlačit rovněž na zvýšení ochrany zákazníků.