PPF chce prodat svůj podíl nebo ovládnout ruskou pojišťovnu

Praha - Česká společnost PPF Investmensts dnes oznámila, že je připravena koupit podíl společnosti Bazovyj Element Olega Děripasky v ruské pojišťovně Ingosstrach, nebo prodat najednou celý svůj podíl za spravedlivou cenu. PPF tak chce ukončit spor s ruským podnikatelem, který se táhne už od vstupu české private equity skupinou do Ingosstrachu.

„PPF Investments má zájem odkoupit podíly majoritního vlastníka (Bazelu) za skutečně spravedlivou cenu odpovídající odhadům analytiků a odborníků na pojišťovací trh,“ uvedl dnes mluvčí společnosti Jan Piskáček. O podobné nabídce již dříve spekulovala ruská média.

Bazovyj Element letos v červnu uvedl, že je ochoten část podílu minoritních akcionářů v ruské pojišťovně koupit za „spravedlivou cenu". Zbylou část podílu tehdy chtěl dát k prodeji na burze. S prodejem jen části svého podílu ale PPF nesouhlasí.

Bazovyj Element je majoritním akcionářem Ingosstrachu. Společnost PPF loni koupila v Ingosstrachu podíl 38,5 procenta od Děripaskova bývalého partnera, ruského podnikatele Alexandera Mamuta. Za podíl podle odhadů zaplatila 700 až 750 milionů dolarů.

Děripaska i vedení pojišťovny dříve dávali otevřeně najevo, že si PPF jako minoritního akcionáře nepřejí. Bazovyj Element zveřejnil prohlášení, že je za „spravedlivou cenu“ ochoten podíl PPF vykoupit.

Krátce poté, co PPF akcie Ingosstrachu získala, se Bazovyj Element pokusil omezit její vliv v pojišťovně zvýšením kapitálu na čtyřnásobek. Podíl akcií českého investora by tím klesl pod deset procent. Operaci v dubnu zrušil arbitrážní soud.

Soudní spory vedou obě strany i v několika dalších případech. PPF například soudně napadla rozhodnutí valné hromady, podle kterého musí ve správní radě Ingosstrachu sedět jen ruští občané s tříletou praxí v pojišťovnictví.