Drahá elektřina vyhnala zisk ČEZu na nový rekord

Praha - Energetický gigant ČEZ, který je nejziskovější firmou v České republice, vydělal opět více. V prvním pololetí letošního roku mu konsolidovaný čistý zisk vzrostl o 38 procent na 28,96 miliardy korun. ČEZ tak pokračuje ve své dlouholeté šňůře zvyšování zisku, pololetní výsledek předčil i očekávání analytiků.

Na růstu zisku se podepsalo hned několik faktorů, nejvýraznějším z nich ale bylo zdražování elektrické energie. „Za dobrými výsledky stojí zejména nárůst ceny, za kterou ČEZ prodává elektřinu na území České republiky na rok 2008,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 analytik Atlantik FT Petr Novák.

Češi budou živit zisk ČEZu asi i v budoucnu

ČEZ bohatne především na domácím obyvatelstvu a tento trend bude zřejmě pokračovat. Letos v lednu se elektřina pro domácnosti zdražila v průměru o 9,1 procenta a další růst cen se očekává na začátku roku 2009. Podle prvních propočtů by mohla cena pro domácnosti vzrůst o 15 procent, firmy si budou muset připlatit možná až 20 procent. Stojí za tím prudký růst cen elektřiny na energetické burze.

Zvyšování cen elektrické energie není ale jediným faktorem, který způsobil pozitivní výsledek ČEZu. Příznivý vliv má také růst domácí poptávky po elektřině, přidává se i vyšší využití jaderných zdrojů, na kterém chce energetický gigant pracovat i v budoucnu. Aktivně plánuje dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Pozitivní výsledek žene akcie firmy vzhůru

Pololetní výsledek ČEZu byl lepší, než očekávali analytici, a na to zareagoval i trh. Akcie společnosti si krátce po zahájení obchodování připsaly 3,4 procenta, prodávaly se za 1280 korun a v tomto trendu by mohly i pokračovat. „Atlantik má doporučení kupovat akcie ČEZu s roční cílovou cenou 1586 korun,“ uvádí Novák. Jediným faktorem, který by mohl obrátit vývoj ceny akcií v pokles je podle něj propad cen ropy, který by na ČEZ zapůsobil stejně jako na ostatní energetické tituly.

ČEZ pravidelně generuje nejvyšší zisky ze všech domácích firem. Za celý loňský rok vydělal 42,8 miliardy korun, pro letošek vedení firmy odhaduje, že by se celoroční zisk mohl vyšplhat až na 48,6 miliardy korun. I letos tak firma zřejmě posune svou laťku výše.

Asi nejrychleji vzrostl nekonsolidovaný zisk společnosti v roce 2003 - o 107,5 procenta na 13,9 miliardy korun. Avšak na tomto růstu se výrazně podepsal jednorázový příjem z prodeje provozovatele přenosové soustavy ČEPS.

Skutečné a očekávané výsledky ČEZu
Zdroj: ČT24