Fantom inflace obchází USA, ceny vzrostly nejvíce za 17,5 roku

Washington - Spojené státy americké čelí vážným problémům s inflací. V červenci se vyšplhala na 5,6 procenta. Tak rychle ceny ve světové ekonomické velmoci nerostly za posledních 17,5 roku. V červenci je popohnalo zejména zvýšení cen energií a potravin.

Červenec se stal ve Spojených státech třetím měsícem v řadě, kdy se inflace výrazně zvýšila. Předčila dokonce i očekávání ekonomů, kteří předpovídali 5,1procentní růst.

Ceny energií vyskočily téměř o 30 procent

Energie, které spolu potravinami táhnou zvyšování inflace, podražily v červenci v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 29,3 procenta. Ve srovnání s letošním červnem jsou dražší o 4 procenta. Analytici ale pesimismem nehýří. Benzin, který za červenec zdražil o 4,1 procenta a oproti loňsku o 37,9 procenta, začíná po rekordní hodnotě 4,11 dolaru za galon (asi 3,79 litru) zlevňovat. Inflace by proto mohla v dalších měsících mírně klesnout.

„Pokud nepřijde nějaký nečekaný šok, který by vyhnal ceny komodit opět nahoru, může to být na nějakou dobu nejhorší zpráva o inflaci,“ reagoval na zprávu ekonom Wachovia Securities Gary Thayer, se kterým souhlasí i hlavní ekonom First American Funds Keith Hembre. „Myslím, že jsme pravděpodobně viděli nejhorší inflační data, alespoň v krátkodobém výhledu,“ uvedl.

Americké centrální bance přibývají vrásky

Růst inflace dělá starosti americké centrální bance, která bude možná nucena začít zvyšovat úrokové sazby, což by jí v době hrozící recese způsobilo řadu problémů. Růst inflace tlačí i na spotřebitele. Ministerstvo práce uvedlo, že průměrný týdenní příjem po přepočtu na inflaci klesl za červenec meziročně o 3,1 procenta, tedy nejvíce od listopadu 1990.