Trampoty s pasem: Jak odjet na dovolenou a v pořádku se vrátit do vlasti?

Praha - To, že dovolená by nám měla přinést pohodu a klid, je někdy bohužel jen pustá teorie. Řada lidí totiž podceňuje její přípravu. Asi každý z nás ví ve svém okolí o někom, kdo se musel vrátit již z letiště nebo dokonce až z hranic státu, kam měl namířeno. Důvodem často bývá taková malichernost jako propadlý pas.

Cestovat jen s platným pasem

Pokud máte doma pas ještě s federálním znakem, tak si včas zažádejte o nový. S tím stávajícím vás nikam nepustí. Dnes platí pasy zelené i vínové s uvedením Česká republika i pasy s názvem Evropská unie / Česká republika, a to se strojově čitelnými údaji a s biometrickými údaji, i bez strojově čitelných a biometrických údajů.

Aby byl pas platný, nesmí být samozřejmě poškozen nebo rozešit. Problémem může být také to, že fotografie držitele pasu neodpovídá skutečné podobě. Zejména u pánů může tento fakt způsobit značné komplikace. Pokud jste na fotografii za manekýna, jako Rumcajs s plnovousem hranice opustit nemusíte. A pozor, tentýž problém může existovat i při návratu domů.

Vstupem do Evropské unie se možnosti cestování pouze s občanským průkazem Čechům významně rozšířily, ale pokud cestujete s dětmi, vezměte si s sebou raději pas. A děti si do něj nechte raději zapsat.

A ještě jedna otázka: Kontrolujete si před odletem mimo EU dobu platnosti vašeho pasu? Tak to byste měli. Měla by být o šest měsíců delší než je datum vašeho návratu. Smutných pohledů na odjíždějící trajekt i se zbytkem rodiny či přátel, není nijak příjemný.

Ztráta pasu

Někdy se ale může stát, že cestovatel natrefí na zlodějíčky či vinou vlastní nepozornosti o jinak platný cestovní doklad přijde. Jak se v takové situaci zachovat? Rozhodně platí, že by turista neměl nechávat řešení tohoto problému až na poslední den zájezdu. Ztrátu by měl ihned nahlásit místní policii. Nejenže se tak vyhne problémům s případným zneužitím pasu, ale policie rovněž vydá potvrzení o ztrátě.

Pak už stačí jen kontaktovat náš konzulární úřad, popřípadě ambasádu v místě pobytu. Tam jsou většinou schopni během velmi krátké doby vydat náhradní doklad, s nímž se může nešťastník vrátit domů. Pro další cestování ale tento doklad použít nelze!

Pas jako zástava

Na tento způsob řešení, například finančního problému po bujaré noci v místním baru, je lepší zapomenout. Nejenže to zakazuje zákon, ale v tomto případě by to měl udělat i zdravý rozum. Může se ovšem stát, že cestovní doklad zabaví v zahraničí policie. A bohužel, ta to v některých zemích udělat může. Pokud by se vám to přihodilo, okamžitě kontaktujte náš zastupitelský úřad. Ten se postará, aby vše proběhlo korektně a abyste o pas nepřišli.

Policie nezadrží pas, ale turistu

Nejen andělé, ale i hříšníci cestují. A tak se může stát, že nešťastného turistu zadrží policie s podezřením ze spáchání nějakého trestného činu. A vězte, nebývá pravidlem, aby policie kontaktovala příslušné ambasády či konzuláty sama. Raději zahoďte v takovém případě stud a učiňte tak sami. To vám ve všech civilizovaných zemích musí umožnit. Včasný kontakt zastupitelských úřadů umožní zkrátit dobu strávenou v policejní cele.

  • Cedule označující hranici mezi zeměmi schengenského prostoru. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/30/2945.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/320/31981.jpg