V Česku se zapsala první zajišťovna

Praha - Česká národní banka (ČNB) udělila společnosti VIG RE zajišťovna povolení k provozování zajišťovací činnosti. Firma se tak stane první zajišťovnou licencovanou v České republice. Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven. Doposud musely pojišťovny jistit svá rizika v zahraničí.

Pojišťovny využívající zajištění v případě pojistné události nejsou nuceny vyplácet celé pojistné plnění samy, ale dělí se o tuto povinnost v dohodnutém poměru se zajišťovnou. VIG RE zajišťovna je podle Bolfové oprávněna přebírat zajistná rizika ve všech odvětvích životního i neživotního pojištění.

Zajišťovna VIG RE by měla začít plně fungovat od příštího roku. Pro začátek bude vybavena vlastním kapitálem 100 milionů eur (2,45 miliardy Kč). Jejím cílem je v příštích dvou až třech letech vykázat výběr pojistného kolem 300 milionů eur, poté se plánuje dostat k miliardovým hodnotám. Rakouský pojišťovací koncern Vienna Insurance Group (VIG) už v Česku působí prostřednictvím pojišťoven Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna. VIG na začátku února vstoupila jako první pojišťovací společnost na pražskou burzu.