Ceny benzinu v Česku jsou vyšší než evropský průměr

Praha - Cena benzinu v Česku se blíží evropskému průměru, je ale stále o 24 haléřů dražší. Český řidič za litr benzinu zaplatí 32,14 koruny. Nafta je dražší téměř o 2 koruny než evropský průměr a stojí 34,09 koruny za litr. Vyplývá to z údajů německých webových stránek clever tanken a německého ústředního automotoklubu.

Pokud by chtěl český řidič ušetřit na litru benzinu, měl by se ze sousedních zemí vydat do Rakouska, kde ušetří téměř korunu. Nejvíc, 3,6 koruny, si připlatí v Německu, v Polsku pak 1,7 koruny a korunu na Slovensku.

Motorová nafta je v Česku osmá nejdražší ze sledovaných zemí. Z okolních států mají nejlevnější litr nafty (o 2 koruny levnějsí) opět v Rakousku. O 25 haléřů levněji lze pořídit litr nafty v Polsku. Český řidič si naopak připlatí na Slovensku 1,5 koruny za litr a v Německu 0,5 koruny.

Nejdražší benzin i naftu v Evropě tankují řidiči v Norsku, naopak nejlevněji mohou koupit pohonné hmoty řidiči v Rusku.

O cenách rozhodují spotřební daně a měnové kurzy 

Rozdílné ceny pohonných hmot vyplývají mimo jiné z rozdílných sazeb spotřebních daní. Ceny ovlivňuje také různá míra konkurence a odlišnosti v přimíchávání biosložky. V posledním období mají vliv i klesající cena ropy a při přepočtu také oslabení české koruny.

Vývoj cen pohonných hmot v Česku pravidelně sleduje společnost CCS, podle jejíchž údajů stál ke konci týdne litr benzinu 31,33 koruny a nafty 33,20 koruny. Rozdíl v cenách je dán měnovým přepočtem a rozdílností tvorby průměrné ceny.

Ceny benzinu v Evropě
Zdroj: ČT24/Clever tanken