Česká plynárenská plánuje zásobník a elektrárny za 20 miliard korun

Praha - Tuzemské rodinné firmy Česká plynárenská a Česká energie hodlají v příštích pěti letech v Česku investovat zhruba 20 miliard korun. Už rozjetým projektem je stavba zásobníku na zemní plyn v bývalém dole na měď v jižních Čechách za pět až sedm miliard korun. Firmy také připravují tři až čtyři plynové elektrárny za deset až dvanáct miliard korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Zásobník může mít kapacitu až 400 milionů metrů krychlových plynu, zatím se buduje jen na 100 až 150 milionů metrů krychlových. Elektrárny by měly mít výkon 30 až 80 megawattů. „Jsem přesvědčen, že ten, kdo drží kontrakt na dodávky plynu, může uvažovat o výstavbě elektráren tohoto typu,“ řekl jeden z majitelů společností Ladislav Dráb. Česká plynárenská do Česka dodává plyn na základě kontraktů s norským státním gigantem StatoilHydro a s českou společností Vemex, dceřinou firmou ruského Gazpromu.

Podle zdrojů z oboru by se strategickým partnerem firem mohl stát německý energetický gigant E.ON, kterému patří Jihočeská plynárenská a část Pražské plynárenské a v tuzemsku hledá možnosti skladování plynu. Česká energie podle deníku jednala o spoluúčasti na zásobníku i s Vemexem, zatím se ale nedohodly, údajně kvůli nejisté návratnosti investice.

Dráb ale tvrdí, že Česká plynárenská a Česká energie partnera nepotřebují. „Zatím nemáme potřebu pro projekty zásobníku nebo elektráren hledat partnera. Ale zájemců je dost a do budoucna to nevylučujeme,“ řekl Dráb. Financování projektů podle Drába poskytují banky.

Společnosti Česká plynárenská a Česká energie kromě Drábovy rodiny ovládá i rodina podnikatele Marka Černého. Česká plynárenská má v tuzemsku zhruba stovku odběratelů, dodávky jim zajišťuje ze svého kontraktu s Vemexem. Zaměřuje se na malé a střední podniky s velkým počtem odběrných míst. Mezi její zákazníky patří například síť čerpacích stanic OMV nebo obchodní sítě Mountfield a KFC. 

V budoucnosti chtějí mít firmy na trhu s elektřinou a plynem v Česku podíl pět až sedm procent. Plyn od Vemexu smí Česká plynárenská prodávat jen v tuzemsku, norský plyn může prodávat v celé střední Evropě. „O dodávkách norského plynu už jednáme v Rakousku a Německu. Prodávat mimo Česko chceme už do konce roku,“ uvedl Dráb.

Vydáno pod