Stát ztrojnásobí peníze vydávané na opravy paneláků

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj chce příští rok věnovat na opravy panelových domů třikrát vyšší částku, než dalo letos – 4,5 miliardy. Stát se tak vrátí k předloňské sumě. Podle deníku Mladá fronta Dnes je vydávaná částka v přepočtu na jednoho obyvatele i dnes nejvyšší v Evropě.

Letos dává stát na zateplení a další úpravy panelových domů kolem 1,5 miliardy. Podle MF Dnes je zatím opravena asi třetina plánovaného počtu domů známých jako „králíkárny“.

Rozhodnutí ministerstva vítají stavební firmy, které zateplování provádějí. V posledních letech zaznamenaly velký rozvoj a zájem o rekonstrukce nepolevil ani letos, kdy ministerstvo seškrtalo vydávané peníze. Stavaři především zaznamenali, že se společenství vlastníků přestala bát na opravy si půjčovat.

Panelové domy vznikaly v Česku již od 50. let minulého století, většina jich ale vyrostla na sídlištích okolo velkých měst v 70. a 80. letech. Podobně jako v dalších státech někdejšího východního bloku žijí v panelácích i střední vrstvy obyvatelstva, zatímco na západě jde o bydlení pro sociálně slabší lidi.