Klienti cestovek zřejmě budou moci reklamovat ztrátu radosti z dovolené

Praha - Ministerstvo spravedlnosti chce dát nespokojeným klientům cestovních kanceláří novou zbraň. Reklamovat budou moci ztrátu radosti z dovolené. Počítá s tím nový občanský zákoník, který ministerstvo v současnosti připravuje. Cestovním kancelářím se ale návrh nelíbí, obávají se, že klienti budou novou úpravu zneužívat.

„Chceme spravedlivou úpravu, která občanovi vedle toho, že dostane náhradu za to, co zaplatil, též nahradí ztrátu času, ztrátu dovolené a popřípadě další ztráty, které s tím má spojené,“ obhajuje návrh ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, podle kterého je podobná novela nezbytná k ochraně turistů využívajících služeb cestovních kanceláří.

Pospíšil: Zákon nebude možné zneužít

Zneužívání nové úpravy se ministr nijak neobává. „Klient, který bude žalovat, musí prokázat, že cestovní kancelář porušila povinnost,“ vysvětluje. Reklamovat tak nebude možné například vlastní tchýni, která člověku zkazila zážitek z dovolené, protože to cestovka nezavinila.

Podle odborníků však prostor pro zneužití zákona přece jen bude. „Vidím tam obrovské pole pro ty, kteří se rozhodnou reklamovat prakticky cokoli a budou to považovat za zážitek. Chtěla bych upozornit, že v tomto směru novela občanského zákoníku přesně nedefinuje, co to ten zážitek je,“ obává se rektorka Vysoké školy cestovního ruchu a teritoriálních studií Lenka Turnerová.

Reklamaci ztráty zážitku z dovolené požaduje Evropská unie

Změna občanského zákoníku, která do něj zakotví možnost reklamace ztráty radosti z dovolené, vychází se směrnice Evropské unie platné od roku 1990. Tuto směrnici již do svých právních řádů implementovala většina členských zemí společenství, přizpůsobit se jí musí i Česká republika.

Na základě nového ustanovení bude moci poškozený klient cestovní kanceláře dostat nejen slevu za to, že například ubytování neodpovídalo slíbené kvalitě. Nově bude moci požadovat také kompenzaci za to, že mu to zkazí zaslouženou chvíli odpočinku.

  • Ministr spravedlnosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/260/25970.jpg
  • Občanský zákoník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/334/33319.jpg