Slovensko sprintuje k euru - razí vlastní euromince

Kremnica - Slovensko se intenzivně připravuje na zavedení eura. Dnes proto začne mincovna v Kremnici razit euromince se slovenskými motivy. Zdobit je bude například Bratislavský hrad nebo tatranský štít Kriváň. Do konce roku stihne mincovna vyrazit půl miliardy mincí.

Příprava ražby byla pro mincovnu velmi náročná a riskantní, půlrok od definitivního rozhodnutí o zavedení eura do skutečného přijetí měny je totiž pro ražbu dostatečného množství mincí příliš krátký.

„V lednu jsem objednal materiál na výrobu mincí v hodnotě několika stovek milionů bez jistoty, že ho skutečně budeme potřebovat,“ popsal riskantní situaci, ve které se podnik dlouhé měsíce nacházel jeho ředitel Vlastimil Kalinec. Konečné rozhodnutí padlo začátkem července a vedení mincovny si tak mohlo konečně oddechnout.

Investice se nakonec vyplatila. Měsíčně by mincovna v Kremnici měla vychrlit 150 milionů mincí. Celou zakázku by tak měla splnit do 15. prosince.

Stejně jako ostatní země eurozóny vydá i Slovensko mince s národními motivy. Platidla v hodnotě jedno a dvě eura bude zdobit klasický dvojitý kříž a trojvrší. Na deseti, dvaceti a padesáticentovkách bude vyobrazen Bratislavský hrad. Na mincích nejmenší hodnoty, tedy jeden, dva a pět, centů, mincovna vyrazí tatranský štít Kriváň.

Slováci budou mít možnost poprvé zaplatit v tuzemských obchodech eurem 1. ledna 2009. Slovensko se v ten den stane šestnáctou zemí, kde platí jednotná evropská měna. Nové platidlo vystřídá slovenskou korunu po 16 letech.